Széljegyzet: Száraz november

Az internetezők közül valószínűleg sokan hallottak már a száraz november kezdeményezésről. Ha valaki nem tudná, a magyarországi akció három éve brit mintára indult, a szigetországban évtizedes hagyománya van, és az a lényege, hogy aki részt vesz benne, egy hónapon keresztül nem ihat semmiféle alkoholt, ami egyébként sokak számára komoly áldozatot jelentő fogadalom.

Mostanság egyre divatosabb kampányokkal felhívni a figyelmet egy problémára. Ukrajnában annyi gond van, hogy akár az év 12 hónapjának mindegyikére lehetne egy külön akciót hirdetni.

Játsszunk el a gondolattal, és nézzük meg, mit is lehetne kapásból bevezetni. Ami elsőre beugrott, az a toleráns január, egy hónap a más nemzeti kisebbségek tagjaival szembeni politikai ellenszenv csökkentésére.

Ezt követné a becsületes február, ráirányítva a figyelmet az Ukrajnában elképesztő méreteket öltő korrupcióra. A probléma nagysága miatt a kenőpénzeknek simán két hónapot is szánhatnánk, az üvegzseb márciussal a képviselők és állami tisztviselők, rendvédelmi szervek, a határőrség és a vámszolgálat dolgozóinak a jövedelmébe kaphatnánk betekintést.

A fűtési idényt a gázos április zárná, emlékeztetve a felfelé kúszó közműdíjakra, bár erre ott vannak az egész évben a postaládában landoló számlák. Igazi kihívást jelentene a túlélős május, amikor egy hónapon keresztül a minimálnyugdíjból kéne tengődni, kicsit átérezve a hajlottkorúak kilátástalan helyzetét. Minden bizonnyal ehelyett sokan a száraz novembert is bevállalnák.

A kelet-ukrajnai konfliktusra összpontosítva meghirdethetnék a fegyvermentes júniust. Ezt követné a pénztárcaapasztó július, amikor a pénzromlás és az infláció mértéke kapna kicsivel nagyobb figyelmet. A kamatmentes augusztus az ország vezetői által a nyakunkba akasztott hitelekre emlékeztetne – ezt akár évszázadokig meg lehet majd tartani, mert még az unokáink is nyögni fogják.

Az ukrán utak állapota is megérne egy megmozdulást az aszfaltos szeptember formájában. Sajnos az ukrán egészségügy is – a reform ellenére – ezer sebből vérzik, a probléma felvetésére alkalmas lenne a fehérköpenyes október.

Az év utolsó hónapjában, a családokra és a közelgő karácsonyra gondolva, bevezethetnék a soron kívüli decembert, amikor a határokon uralkodó helyzet igazán aktuális.

Ismerve az ukránok alkoholfogyasztási szokásait a száraz november minden bizonnyal megbukna Ukrajnában. Mondjuk sok értelme akkor nincs az egy hónap nemivásnak, ha az ember december 1-én leissza magát, vagyis ott folytatja, ahol abbahagyta.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó