Itt a téli gumik ideje

November első napjaiban vidékünk útjain ugrásszerűen nőtt a karambolok száma. Olga Martin, a megyei közúti járőrszolgálat szóvivője szerint ebben szerepe van a szokatlanul enyhe időjárásnak. Ám nem állítható egyértelműen, hogy kizáróan ez idézte elő a baleseteket, de az ittasság, a felelőtlenség és a téli gumik felszerelésének elmulasztása is közrejátszhatott azok kialakulásában.

A munkácsi járásban egy 17 éves lányt kellett súlyos sérülésekkel kórházba szállítani, mert elgázolta egy eddig azonosítatlan gépjármű, amelynek vezetője cserben hagyta áldozatát.

Egyelőre tisztázatlan a Munkács külterületén halálra gázolt férfi kiléte. A rendőrségi tájékoztató szerint az illetőt a Lemberg irányába közlekedő VAZ ütötte el. A gépkocsit vezető 53 éves harkivi lakos a ködben késve vette észre a gyalogost, és hiába lépett a fékre, a tragédiát nem tudta elkerülni. (A novemberi karambolokról bővebben itt olvashatnak)

A nemzeti rendőrség megyei közúti járőrszolgálata szóvivője a változó útviszonyokra és a téli abroncsok előnyeire hívja fel a közlekedők figyelmét. Szerinte nem kötelező az áttérés, de minden autósnak ajánlott. Az éjszakai órákban ugyanis sokfelé alakul ki köd, a burkolatra lecsapódó párától pedig síkossá válik az útfelület. Ezeken a téli abroncsokkal felszerelt autók féktávolsága ötször-hatszor rövidebb.

Kárpátalján közlekedésbiztonság szempontjából a november 15-től március 15-ig terjedő időszakot tekintik télinek. Az autósok tehát jobban teszik, ha abroncsot cserélnek. Ezzel elkerülhetőek az efféle balesetek:

A hosszú vénasszonyok nyarát követően rövidesen beköszönt a hideg, ami gyorsan téliessé varázsolhatja az útviszonyokat is. Ha nyári gumival gördülünk az utakra, már hét fok alatt is érezhető az autó kevésbé jó kormányozhatósága, és a tapadás is kívánnivalót hagy maga után.

– Ha tartósan hét fok alatt van a hőmérséklet, már előnyt jelent a téli gumi használata – fogalmazott Váradi Tamás, a szürtei autószerelő műhely vezetője.

A szakember szerint a hőmérséklet csökkenésével a nyári gumi folyamatosan veszít rugalmasságából, minél hidegebb van, annál inkább keményedik. A téli köpeny viszont lágyabb keverékkel készül, olyan adalékokkal, amelyeknek köszönhetően a gumi megtartja rugalmasságát alacsony hőmérsékletnél is.

Létezik úgynevezett négyévszakos gumi is, amely télen-nyáron egyaránt használható, ám ez nem egyenértékű a szezonális abronccsal.

Ezt azoknak ajánlják, akik télen ritkán, szélsőséges időjárási körülmények között pedig egyáltalán nem közlekednek. Lehetőség szerint 4–5 évente cseréljük a téli gumit, az anyaga körülbelül ennyi idő alatt öregszik el.

– Az évszakhoz képest szokatlan meleg miatt a korábbi szezonokhoz képest heteket csúszik a téligumicsere-dömping – mondta a KISZó-nak a szakember.

– A romló időjárási és útviszonyok miatt várhatóan a következő hetekben tetőzik és tapasztalataink alapján decemberig is elhúzódhat a gumicsere. Az autósok többsége kivár az első havazásig.

A biztosítás tekintetében sem mindegy, milyen abroncsai vannak a gépkocsinak. Jurij Buhlah, a Globalgarant biztosító-társaság megyei kirendeltségének vezetője szerint az önkéntes CASCO megkötésekor a szerződésben benne foglaltatik, hogy a jármű tulajdonosa az évszaknak megfelelő abroncsokat használja.

Amennyiben ezt elmulasztja és karambolt szenved, a szolgáltató megtagadhatja a kártérítést.

A kötelező felelősségbiztosítás nem támaszt ilyen feltételt, mivel a KRESZ-ben sincs még a téli gumik használatát előíró szabály.

Szabó Sándor, Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó