Miért keserű cukorbajjal élni?

Az Egészségügyi Világszervezet, a kór drasztikus terjedése miatt, november 14-ét a cukorbetegek világnapjává nyilvánította. Világszerte 422 millióra tehető e kórban szenvedők száma, s 2025-ig várhatóan 552 millióan lesznek. Megyénket mennyire érinti a néma gyilkosként is emlegetett kór, s mit tehetünk elkerülése érdekében? – kérdezte a KISZó Olga Oleksziket, a megye főendokrinológusát.

– Régiónkban hány embert érint a betegség?

– Ukrajnában 2 millió regisztrált cukorbeteg él, ám a szakemberek szerint valós számuk ennek a négyszerese.

Kárpátalján 36 ezer 540 felnőtt és 250 tizennyolc éven aluli beteg van. Egy év leforgása alatt 3000 új pácienst veszünk nyilvántartásba.

További 285 000 személyt veszélyeztetettként tartunk számon. Inzulinra 5500 felnőtt szorul, 28 000 ezren cukorszint-mérséklő gyógyszereken, a többiek speciális diétán élnek. A kór a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések után a harmadik helyen szerepel a munkaképesség elvesztése és a halálesetek okának sorában. Például naponta két ember veszíti el a látását és hétnek vágják le valamely végtagját miatta.

– Szeptember végén kiderült, hogy elfogyott az államilag finanszírozott inzulin, ezért Hennagyij Moszkal ismét Magyarországhoz fordult segítségért. Hány beteget érint a hiány?

– Kárpátalján 5500 felnőtt szorul inzulinra, 28 000-en cukorszint-mérséklő gyógyszereken, a többiek speciális diétán élnek. A helyzet azokban a járásokban a legkritikusabb – Huszti, Szolyvai, Rahói –, amelyeknek a költségvetése hiányos és képtelen kipótolni a beszerzéshez szükséges összeget.

Az Ungvári, a Munkácsi, a Nagyszőlősi járásban önállóan megoldották a problémát, ám az év végéig még így is hatmillió hrivnya hiányzik ahhoz, hogy megyénk inzulinnal élő betegei hozzájussanak életmentő szereikhez.

Egy-egy doboz inzulin ára 300-1500 hrivnya között mozog.

– Gyakorta illetik néma gyilkos jelzővel a betegséget. Mi áll ennek hátterében?

– A jelző a diabétesz II. típusa miatt alakult ki.

Mert míg az I. típus gyakori vizelési ingerrel, túlzott folyadékfogyasztással, húgyúti fertőzésekkel, fogyással, szájszárazsággal hallat magáról, mely tünetek miatt gyakorlatilag hetek alatt orvoshoz kerül a páciens, a II. típusú fajta alattomosan, mondhatni némán alakul ki.

A betegek többnyire annak szövődményeivel keresik fel a szakembert – például egy nem gyógyuló seb, veseelégtelenség, szív- és érrendszeri bajok, retinopátia stb. –, s ekkor derül ki, hogy cukorbetegek.

– Mit tehetünk annak érdekében, hogy az esetleges genetikai hajlam ellenére is elkerüljük a bajt?

– Tudatos, helyes életmóddal, személyre szabott étrenddel és rendszeres vércukorméréssel könnyen elkerülhetők a veszélyek. Ehhez csak annyi a tennivalónk, hogy a patikában beszerzünk egy vércukormérő készüléket és egyszerűen, fájdalommentesen használjuk. Vagy, ha legalább évente egyszer-kétszer beutalót kérünk családorvosunktól egy teljes vérképvizsgálatra, mely során a vércukorszintünket is megmérik. Ha az értéke 6,1 és 7,0 mmol/l közé esik, még nem vagyunk egyértelműen cukorbetegek, de fokozott figyelemmel kell kísérni állapotunkat. Életmódváltással, rendszeres mozgással megelőzhetjük a bajt.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó