Kihallgatták Orosz Ildikót

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei kirendeltsége beidézte és szerdán kihallgatta Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján a Terror Háza Múzeumnál tartott magyarországi állami rendezvényen elmondott beszéde miatt – írta meg a Karpatalja.ma.

Az orgánum szerint Orosz Ildikót, aki egyben a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, az SZBU munkatársa hívta fel kedden azzal, hogy a neki alkalmas napon keresse fel a szolgálat ungvári részlegét, mivel feljelentette őt egy ukrán parlamenti képviselő. Másnap a rektor az ügyvédjével felkereste a hatóság irodáját, ahol közölték vele, hogy a feljelentés tárgya az október 23-i magyarországi megemlékezésen tartott beszéde.

Orosz Ildikó a híroldalnak azt mondta: a feljelentő kilétét nem fedték fel előtte.

A titkosszolgálat kihallgatói arról érdeklődtek, ki hívta meg őt a beszéd megtartására, mi volt a meghívás célja, milyen hatást fejtett ki a felszólalása, és arra kérték, fejtse ki bővebben, mit értett az elhangzott kijelentésein.

Orosz Ildikó közölte, személyes meghívást kapott a rendezvényre, ahol a saját gondolatait közölte. Azt mondta, nem mögöttes céloktól vezérelve szólalt fel, hanem ünnepi beszédet mondott, aminek a szövege ukrán, magyar és angol nyelven is olvasható a hírportálon. Azt mondta: „Ezek az én gondolataim, ezeket én közöltem. Amit szerettem volna, azt elmondtam, a beszédemhez se hozzátenni, sem abból elvenni nem kívánok. Mindenki úgy értelmezze azt, ahogy szeretné.”

Orosz Ildikó azt is elmondta, a kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet elolvashatta az ügyvédjével együtt, és az eljárás higgadt körülmények között, korrekt módon folyt.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó