Önzetlen munka, fiatalként (is)

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) idén áprilisban ünnepelte fennállásának 19. évfordulóját. Ez idő alatt sok mindent megélt a kárpátaljai magyar diákságért önzetlenül tevékenykedő egyesület.

A diákszervezet nemrég tartotta meg hagyományos közgyűlését az Ungvári Nemzeti Egyetem Bercsényi Miklós Könyvtárában. A megbeszélést Bence Norbert elnök nyitotta meg. A közgyűlés alkalmával tekintenek vissza az elmúlt egy évre, tűznek ki új célokat, köszönnek le azok, akik egyetemi pályafutásuk végéhez értek, jelentkeznek új tagok a szervezetben való tevékenységre.

Elköszönt a diákszervezettől Kopasz Vivien Meláni egykori alelnök, aki 5 évet tud maga mögött a szövetségben. Lőrinc Brigitta elnökségi tag szintén meghatódva intett búcsút, csak úgy, mint Ádám Kinga és Györke Ákos.

Komonyi Alex, Imláver Klaudia és Bence Vivien nem tudott eljönni, de levél formájában kifejezték gondolataikat. Leorgyán Eszter főaktivista lett a szervezetben.

Hogy milyen is a diákszervezeti család tagjának lenni, csak az tudja, aki részese is annak. Ezzel kapcsolatban kérdezem most Kopasz Vivien Melánit, aki szívvel-lélekkel a csapat és a család tagja volt:

– Az UNE UMOTI történelem szakának mesterképzésén tanulok. Jelenleg diplomamunka-védés előtt állok – meséli Vivien. – 2013-ban érettségiztem a Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskolában. Serdülő korom óta érdeklődtem a magyar történelem és kultúra iránt. Számos tanulmányi versenyen vettem részt, így a KMDFKSZ tanulmányi vetélkedőjén is.

Ekkor ismerkedtem meg közelebbről a szervezettel, ekkor láttam azt, hogy nálam pár évvel idősebbek hogyan tudnak együtt dolgozni.

Bátyám alelnökként tevékenykedett, így mélyebb betekintést nyerhettem ebbe a munkába.

– Mikor kapcsolódtál be a szervezet munkájába?

– Számomra nem volt kérdés, hogy Kárpátalján folytatom a tanulmányaimat. Így kerültem az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karára. Részt vettem a diákszervezet gólyatáborában, majd a novemberi közgyűlésen én is jelentkeztem motivációs levelemmel.

A mai napig megtisztelő számomra, hogy 10 elsős jelentkező közül a meglévő 2 helyre engem is beválasztottak az elnökségbe.

– Mi volt a fő motivációd elsősként?

– Már akkor láttam, milyen fontos ügyet képvisel a KMDFKSZ. Azt, hogy Ungváron, ahol lassan szórványba kerül a magyarság, mit tud tenni a értük. Hogyan képviseli a diákokat, s milyen megtartó erőként van jelen.

– Mi volt a szívednek leginkább kedves programja?

– 2 éven át ütemezési referensként dolgoztam, majd alelnök lettem. Így számos olyan program van, ami közel áll a szívemhez. Ki szeretném emelni a tanulmányi vetélkedőt, melyet már elsős koromtól kezdve koordináltam, s mely leginkább közel áll hozzám.

– Mit adott neked a KMDFKSZ?

– A szövetségnek köszönhetően megtanultam csapatban dolgozni, jobban megismertem önmagam, fejlődött a szervezői készségem, de ami a legfontosabb, az itt eltöltött évek alatt igaz barátokat szereztem.

Lőrinc Ingrid,
a KMDFKSZ elnökségi tagja

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó