Velünk, bennünk élő múlt

Mára hagyománnyá vált, hogy a Szolyvai Emlékparkban tartott megemlékezést megelőző napon GULÁG-GUPVI nemzetközi fórumot tartanakt. A Szolyvai Emlékparkbizottság szervezésében, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet, valamint a pécsi Német Kör társszervezésében rendezett emlékkonferenciát idén a makkosjánosi Helikon Hotel konferenciatermében tartották.

A fórumot dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke nyitotta meg.

– Az emlékparkbizottság lassan harminc éve három irányban fejti ki tevékenységét, az első a kegyeleti, emlékműépítési, gondozási, fenntartási, fejlesztési tevékenység.

A másik a tudományos kutatás, ismeretterjesztés és elemzési munka, a harmadik pedig az érdekvédelmi, rehabilitációs, politikai megjelenítése ennek a kérdésnek. Az, hogy a testület nemzeti jelentőségű intézménnyé nyilvánították, stabil anyagi hátteret kapott a tevékenységük.

– Ami a tudományos kutatást és ismeretterjesztést érinti, itt is számos dolog történt. Túl azon, hogy ukrán, magyar és német nyelvű filmek készültek, és kerültek fel a világhálóra, Dupka György összeállított egy ukrán nyelvű ismeretterjesztő kiadványt. Ez azért fontos, hogy az ukrán kutatók is megismerkedhessenek ezzel a témával. Kimagasló eredmény továbbá, hogy elkészült egy térkép, mely bemutatja a helyszínekhez tartozó sajnálatos statisztikát is. A rehabilitáció kérdésében sajnos ebben az évben sem sikerült előre lépni országos szinten. A képviselők részéről nagy az igyekezet, de végeredmény nem születik – magyarázta Tóth Mihály.

A Tiszabökényi Csillag asszony- és leánykórus lágerdalokat adott elő, majd Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek címmel filmet vetítettek a vajdasági 1944-45-ös megtorlásokról.

A szakmai konferencián előadást tartott Matkovits-Kretz Eleonóra, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének elnöke, dr. Dupka György, a Szolyvai Emlékparkbizottság titkára, Balahó Zoltán, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológus-történésze, Kállay Karolina szatmárnémeti történelemtanár, helytörténész, Marcsák Gergely, a Debreceni Egyetem abszolvált PhD-hallgatója és még sokan mások.

Ezt követően a résztvevők a sztálini megtorlás beregszászi emlékművénél hajtottak fejet.

Itt dr. Erdei Péter, a beregszászi konzulátus vezető konzulja tartott beszédet. A diplomata kihangsúlyozta, az a remény, amivel az elhurcoltak küzdöttek, az a kitartás, az a sok szenvedés, a jövőbe vetett hitük mutathat példát nekünk, és bizakodásra ad okot. Ebből kell nekünk is erőt meríteni.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó