Fejedelmi pihenőhely

Méltó helyet találtak a sok hányattatáson keresztülment Rákóczi-mellszobornak. A „fejedelem kalandja” az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézetében (UMOTI) ért véget.

Az ünnepélyes avatáson az UMOTI igazgatója mesélt a szoborfej megtalálásáról és arról, hogyan került végül hozzájuk.

– A nyár folyamán egy magyar egyetemi oktató szobortöredékre hívta fel a figyelmet, mely a tanintézmény botanikus kertjében hevert. Az internet segítségével sikerült kibogozni a szálakat. Megtalálták az alkotóját, Ivan Cubinát, akitől majdnem tíz évvel ezelőtt ellopták a művét.

A szobrász örömmel vállalta a restaurálást, amiért nagyon hálásak vagyunk neki – jegyezte meg Spenik Sándor.

A szobrászművész megköszönte Literáti Tatjána ungvári újságírónőnek, hogy felgöngyölítette a szálakat. Mint fogalmazott, már nem is számított rá, hogy előkerül a szobor.

– Meg szeretném köszönni, hogy megteremtették a lehetőséget arra, hogy ezt az alkotást a nagyközönség elé tárjuk.

Úgy vélem, bármelyik művész számára az a legnagyobb öröm, amikor a műve az emberek között lehet – jegyezte meg Ivan Cubina.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa nevében Buhajla József köszöntötte a jelenlévőket, aki emlékeztetett: a magyar kormány kezdeményezésére a magyar Országgyűlés II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé történő megválasztásának 315. évfordulója alkalmából a 2019-es esztendőt II. Rákóczi Ferenc-emlékévvé nyilvánította.

– Jövőre számos ehhez köthető rendezvény lesz, a mostanit talán nevezhetjük az első lépcsőfoknak – fogalmazott a főkonzul, majd Rákóczi emlékirataiból olvasott fel.

Kovács Eleonóra, az UMOTI történelem tanszékének oktatója Michel Foucault francia történész és filozófustól idézett. Kiemelte: a mellszobor a mi közösségi terünkben „a helyére került és megtalálta természetes pihenését”.

II. Rákóczi Ferenc életútját Haluska Bettina negyedik évfolyamos történészhallgató ismertette a jelenlévőkkel.

Simon Rita

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó