Őszi fények és formák a Tiszaháton

Lassan megszokhatjuk, hogy a Tiszapéterfalvai Képtár amolyan kedves oázissá válik a kárpátaljai festőművészek számára. Dacára a régió lakosságát sújtó anyagi gondoknak, egyre komolyabb kulturális élet folyik az intézmény falai között.

Az elmúlt szombaton például egy régi hagyomány újult meg, hiszen Kárpátalja legjelesebb festőművészei jöttek össze ötnapos alkotótábor keretein belül, hogy ecsettel és festőpalettával örökítsék meg e vidék néhány érdekes aspektusát. A rendezvénynek persze komoly múltja van, hiszen még a Határőr Kolhoz-Agrárcég idejében döntött úgy Bíró Andor, a vállalat egykori igazgatója, hogy évente néhány napra meghívja Kárpátalja festőművészeit egy alkotótáborba, amelynek során az elkészült képek egy része a tiszapéterfalvai kiállítótermeket gyarapítja.

Bíró Andor ugyan elhalálozott, a közelmúltban de kezdeményezése a „helyi erőknek” – Homoki Gábornak, a helyi művészeti iskola tanárának és Pősze Henriettának, a Tiszapéterfalvai Képtár vezetőjének – köszönhetően tovább él.

A hagyományos őszi festőtábor felvette a Bíró Andor Alkotótábor nevet, melynek keretein belül idén kilenc kárpátaljai festőművész jött össze, hogy munkáival a helyi képtárat gyarapítsa.

A művekből kisebb kiállítás nyílt a galériában. Az ünnepélyes megnyitón Pősze Henrietta köszöntötte a megjelenteket, Tóth Bálint polgármestert, a helyi oktatási és kulturális intézmények képviselőit, a művészeket és a sajtó munkatársait.

Elsőként Homoki Gábor ismertette az őszi tiszapéterfalvai alkotótábor történetét, és mondott köszönetet a támogatóknak.

Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület vezetője az érdeklődő,a nagyszámú közönség soraiban megjelent fiatalságot méltatta, majd kedves kötelezettségének eleget téve Magyarországról dr. Grezsa István és dr. Csizmadia László üdvözletét tolmácsolta. Kopriva Attila, a Kárpátaljai Művészeti Főiskola egykori docense a képzőművész szemszögéből ecsetelte az alkotótábor hozadékait. Külön örömmel számolt be a kárpátaljai képzőművészeti élet legújabb jó híréről. Pályatársa, Ivan Ilko ugyanis pont a tárlatmegnyitó idején kapta meg Ukrajna egyik legbecsesebb művészeti elismerését, az Ukrajna Érdemes Művésze címet.

A tárlatmegnyitó során Paládi Máté ifjú zongoristatehetség, több jeles magyarországi zenei verseny győztese Bartók és Schubert műveinek interpretálásával, a helyi Tiszacsillag kórus pedig tiszaháti dalokkal kedveskedett a művészeknek és a nagyszámú közönségnek.

Ui.: a Bíró Andor Alkotótábor érdekessége, hogy a „mesterek”-kel gyakorlatilag párhuzamosan állította ki műveit Kutasi Csaba, a feltörekvő ugocsai képzőművészet fiatal tehetsége. Az elkövetkező hetekben mindkét tárlat párhuzamosan tekinthető meg a Tiszapéterfalvai Képtár termeiben.

Matúz István

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó