Kijev nem tud mit kezdeni a Mirotvoreccel

A kijevi vezetésnek nincs köze a Mirotvorec szervezet portáljához – hangsúlyozta Ukrajna berlini nagykövete az ukrán–magyar kettős állampolgárságú kárpátaljaiakat is listázó weboldalról azzal kapcsolatban, hogy Gerhard Schröder volt német kancellár neve is felkerült a portál Csisztiliscse, azaz Tisztítótűz nevű nyilvános adatbázisába.

Andrij Melnik a Die Welt című német konzervatív lap hírportálján közölt vendégkommentárjában kiemelte, hogy a Mirotvorec portálja teljes mértékben magánkézben van, és az ukrán kormány semmilyen felelősséget nem visel érte. A kijevi vezetés figyelmesen tanulmányozta a német külügyminisztérium azon kérését, hogy törekedjék a honlap leállítására, mivel azonban az ügy

“lényegében egy fontos érték, a véleményszabadság kérdését érinti, az ukrán hatóságok jogi mozgástere korlátozott”

– tette hozzá a nagykövet.

Ugyanakkor az ukrán vezetés hajlandó folytatni a komoly párbeszédet a német partnerekkel a Mirotvorec-problémáról – írta Andrij Melnik, kiemelve, hogy személyes véleménye szerint “a hírhedt lista” ugyan nem segíti elő a partneri kapcsolatok fejlesztését, de nem igazolja a német sajtóban terjesztett “horror-forgatókönyveket”, köztük azt, hogy Ukrajna Gerhard Schröder életére tör. Ez teljes képtelenség és csak a Kreml propagandanarratíváját táplálja – húzta alá a diplomata.

Úgy vélte, a volt német kancellár neve azért jelent meg a listán, mert egy november elején közölt lapinterjúban azt mondta, előbb-utóbb bele kell törődni abba, hogy Oroszország bekebelezte a Krím félszigetet, továbbá azért, mert a Rosznyeft orosz energetikai vállalat felügyelőbizottsági elnökeként erőteljesen lobbizik a Kreml politikai ellenőrzése alatt álló” társaságért, amelyet az EU szankciókkal sújtott a Krím nemzetközi jogot sértő bekebelezése után, valamint azért, mert “az EU-ban egyesek által a Kreml trójai falovaként számon tartott” Északi Áramlat-2 földgázvezeték kivitelezésével és üzemeltetésével foglalkozó társaság igazgatóságának tagjaként is tevékenykedik.

A szélsőségesen nacionalista szervezetként számon tartott Mirotvorec szeptemberben kezdte el feltölteni a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét nyilvános adatbázisába.

Október elején a listára felkerült több mint háromszáz kárpátaljai magyar neve, és néhány napra rá több vezető beosztású, magyar nemzetiségű közalkalmazott nyújtotta be felmondását a Beregszászi járásban. A szóban forgó listán szerepel Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter neve is.

Forrás:
MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó