Megújult a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola

November 22-e igen jeles napnak sikeredett a Tiszaháton. A helyi művészeti iskola ugyanis sokévnyi hányattatás után megújult külsővel köszönthette nebulóit. Mint ahogy arról a KISZó-ban többször beszámoltunk, Borszéki Molnár Dalma asszony, az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány elnöke Várnagy Andrea zongoraművésznővel karöltve felkarolta az intézmény ügyét, és a két „szép szőke jóboszorkány” addig citált varázsigéket az illetékesek felé, hogy komoly források nyíltak meg a művészeti iskola megújhodása céljából. Bár ami azt illeti, ahogy az a megnyitó ünnepség során a megjelent magas magyar közjogi méltóságoktól többször is elhangzott, „a csoda” és „varázslat” valójában a helyi gyerekeknek és tanáraiknak köszönhető, akik a jelen nehéz helyzetben is foggal-körömmel ragaszkodnak magyarságukhoz a Tiszaháton. A magyar kormány pedig csak cselekedte, amire 2010-ben fogadalmat tett: minden eszközzel határtalanul megvalósítani a magyar nemzet szellemi-kulturális egységét.

A fentiek szellemében elsőként dr. Latorcai János, a magyar Országgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket Kövér László üdvözletét tolmácsolva. Latorcai úr a nemzet fogalmának sokszínűségét ecsetelve kitért arra, hogy a nemzet több mint a nyelv. A nemzet fogalmába beletartozik a hagyomány, a zene, a mese, a dal és a tánc is. Ezért érdemelnek kiemelt fontosságot a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskolához hasonló intézmények.

Dr. Grezsa István kormánybiztos az intézmény múltjára, Pál Lajos egykori igazgató hatalmas nemzetközi sikereire emlékezett, de felvillantotta a Tiszahát jövőjére vonatkozó terveket is.

A kormánybiztosság-külügy-önkormányzat hármas fogat Tiszapéterfalván ugyanis a helyi kultúrház népszínházzá emelésén dolgozik.

Azon a projekten, mely szerint Tiszapéterfalva kultúrháza hamarosan alkalmassá kell váljon a beregszászi és magyar színtársulatok vendégelőadásainak fogadására.

Kalmár Ferenc, a külügyminisztérium szomszédságpolitikáért felelős államtitkára erdélyi származásúként csak a székelyek 80-as évekbeli ars poeticáját osztotta meg a helyi magyarokkal, miszerint „Ezt most túl kell élni!!!”. Hiszen politikai irányvonalak a Kárpát-medencében jönnek és mennek, de a magyar nemzet örök.

Dr. Tilki Attila, az Európa Tanács tagja, parlamenti képviselő a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye üdvözletét tolmácsolta. Kifejtette abbéli véleményét, hogy ez a régió túlélte a német és szovjet csapatok rablásait, a ’45-ös málenykij robotot, az 50-es évek politikai őrületét, és sok mindent mást. Túl fogjuk hát élni a jelen nehéz helyzetet is.

Fő, hogy tudják a kárpátaljai magyarok, „odaát” testvérek figyelik sorsukat, és a jó testvér ahol tud, segít.

Buhajla József ungvári magyar főkonzul az elmúlt évek történéseit elemezve biztosította a kárpátaljai magyarokat, hogy a jó testvér szükség esetén tényleg segít és ennek legkézenfoghatóbb tanújele, hogy a magyar költségvetés jövőre megkétszerezi a Kárpátaljának szánt támogatások keretösszegét.

Az ünnepség záróakkordjaként Tóth Bálint polgármester mondott köszönetet a magyar állami segítségért, és tett ígéretet arra, hogy

Tiszapéterfalva továbbra is kulturális és hagyományőrző központja marad Kárpátalja és Ugocsa magyarjainak.

A rendezvényen – melyet megtisztelt jelenlétével dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke és Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Budapest-Budavár Rotary Club küldöttsége, valamint a helyi adminisztráció és kulturális intézmények képviselői – a művészeti iskola diákjai és tanárai műsorral kedveskedtek a megjelenteknek, a helyi görög katolikus és református egyház képviselői pedig ökumenikus szertartás keretében avatták fel az intézményt.

Matúz István

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó