Hogyan befolyásolnak minket az akciók?

Idén már Ukrajnában is nagyon rámozdultak a kereskedők a Black Friday-ra, vagyis a Fekete Péntekre, arra a karácsonyi ünnepeket pár héttel megelőző pénteki vásárnapra, amelyen nagy leárazásokat tartanak. A vásárlási őrület társadalmi vetületére voltunk kíváncsiak, arra, mely rétegeket célozzák meg, mennyire vagyunk hiszékenyek és hogyan használják ki ezt a kereskedők? – kérdezte a KISZó Fegyir Sándor szociológust.

Mitől ilyen népszerű a Fekete Péntek, Kárpátaljára is begyűrűzött már?

– Tipikus amerikanizmusról van szó, olyan, mint a Halloween vagy a Valentin-nap. Amerikában óriási tömegek rohamozzák meg a boltokat, ezzel szemben Európában, így Ukrajnában is nem kíséri ilyen jelenség a Black Friday-t, elsősorban azért, mert nálunk inkább az online boltokra korlátozódik az őrület. Kárpátalján még nem mérhető nagyfokú érdeklődés a Fekete Péntek iránt, ugyanis az internetes vásárlásnak nincs akkora hagyománya. Ugyanakkor egyre több kereskedő hirdet ilyenkor akciókat vidékünkön is.

– Milyen a vásárlási őrület társadalmi háttere?

– Manapság a gazdasági rendszer a fogyasztásra épül. Ahhoz, hogy a fogyasztás minél jobban pörögjön, szükség van olyan ciklikusan megjelenő ünnepekre, amelyek ezt elősegítik. Ilyen a Halloween, a Valentin-nap és a Fekete Péntek is. Az akciót egy felfokozott hangulat előre meg, amely a versenyhelyzet érzetét kelti, lévén, hogy hetekkel az akció kezdete előtt a boltok nagy reklámkampányt indítanak. A vevőkben azt a benyomást kelti, hogy a legjobb áron megvásárolt termékért versengeniük kell egymással, hiszen az árukészlet véges. A boltok azt éreztetik az emberekkel, hogy törődnek velük, akciókkal azt üzenik, hogy megfizethető áron kínálják az amúgy drága termékeket. Aki ilyenkor vásárol, úgy érzi, egy szűk réteghez tartozik. A kereskedők e lépésükkel az emberi hiszékenységre építenek, és legtöbb esetben vissza is élnek ezzel.

– Mely rétegeket célozza meg a vásárnap?

– A Black Friday célközönsége a társadalom alsó és középosztálya, ugyanis az ilyen árleszállítások alkalmával a társadalom gazdasági szempontból alsó rétegeit alkotó személyek is olyan termékekhez juthatnak hozzá, aminek anyagi helyzetükből fakadóan nem engedhetnének meg maguknak. Ugyanakkor a Fekete Péntek a pazarló fogyasztói társadalom szimbóluma is. Sok termék használatlanuk a szekrény mélyén, vagy a kukában végzi.

– Miért vásárolunk olyan termékeket, amelyekre semmi szükségünk?

– A szovjet idők rossz tapasztalatára alapszik mindez, amikor áruhiány volt, a boltokban szinte semmit nem lehetett kapni az üzletekben. Így ha megjelent valamilyen áru a boltban rögtön többet is vásároltak belőle, mert ugyebár soha nem lehetett tudni, mikor lesz újra kapható.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó