Elkezdődött…

Az új törvényi szigorítás miatt kilátástalan helyzetbe kényszerített külföldi rendszámú autósok nem vártak hétfőig, már ma, azaz vasárnap elkezdtek tiltakozni. Ungváron a megyeháza előtt gumiabroncsok égnek, hétfő reggeltől megbénulhat a csapi átkelő, Lemberg megyében több ukrán–lengyel átkelőt már ma blokád alá vettek a tüntetők. A belügyminisztériumban operatív munkacsoport alakult, a nemzeti rendőrség megerősítette a szolgálatot.

Valami elkezdődött, írják a közösségi oldalak felhasználói. Arra utalnak, hogy a külföldi regisztrációjú gépkocsik használói demonstrációkba kezdtek országszerte. Képtelenek elfogadni, hogy november 25-én éjféltől minden előzetes figyelmeztetés nélkül megszűnt az 5 napos tranzitálási lehetőség.

Ezután csak úgy lehet bejönni ilyen autókkal, ha az illető több ezer eurónyi vámilletéket letétbe helyez, amiből majd fedezheti kocsija ukrán regisztrációját.

Több százan, ha nem ezren rekedtek a határokon. Felháborodásuk óriási.

Ungváron vasárnap kora este a megyeháza előtti téren kezdtek el gyülekezni a dühös autósok, rengeteg gumit hoztak magukkal, amit meggyújtottak.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki, a tűzoltók is megérkeztek, de a tüntetők nem engedik, hogy eloltsák a lángokat. A helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint már több százan lehetnek. Kihangosító berendezést is hoztak magukkal és bejelentették, hétfő reggeltől a csapi Tisza ukrán–magyar határátkelőt fogják blokád alá vonni. A karhatalmisták kicsit távolabbról szemlélik az eseményeket, de nem avatkoznak közbe.

A szomszédos Lemberg megyében már vasárnap lezárták a Lengyelország felé vezető határszakaszokat, több kilométeres sorok vannak.

Kijevben hétfő reggelre válságértekezletet hívtak össze a belügyminisztérium égisze alatt.

Felállítottak egy operatív törzset, amiben helyet kapott Szerhij Jarovij első belügyminiszter-helyettes, Szerhij Knyazev országos rendőrparancsnok, Petro Cihikal, az állami határőrség parancsnoka, Olekszandr Vlaszov, az állami fiskális szolgálat vezetője. A nemzeti políciát kiemelt készenléti állapotba helyezték.

Elemzők szerint egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a megmozdulások hatalomellenes tüntetésekké válnak. Sokan emlékeztetnek, a 2004-es és a 2013-as forradalmak is ilyenkor, télvíz idején kezdődtek el…

Forrás:

KISZÓ/Dunda György/Szabó Sándor helyszíni fotói

Post Author: KISZó