Kanyaró: sok a beteg medikus

Kárpátalján a kanyarós fertőzések második hullámát észlelik. A legtöbb beteg az Ungvári, a Munkácsi, az Ökörmezői, a Técsői és az Ilosvai járásban van, de egy-egy eset a régió valamennyi járásában előfordul.

Mint azt Viktorija Timcsik, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriuma járványügyi osztályának vezetője a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, míg szeptemberben 83, november eddig eltelt időszakában már

298 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, s egyelőre nem úgy tűnik, hogy visszavonulót fújna a kór.

Meglepő tény, hogy október-november folyamán viszonylag sok – 23 – fertőzöttet találtak az Ungvári Nemzeti Egyetem hallgatói, azon belül is az orvosi kar diákjai között.

Mihajlo Poljak, a megyei infektológiai kórház főorvosa elmondta, novemberben már 12 diákot kezeltek az intézményben. Jelenleg 4 fekszik náluk, közülük 3 orvostanhallgató.

Állapotuk kielégítő, hamarosan hazaengedik őket. A kór terjedését az egyetemen belül is különféle korlátozással próbálják megakadályozni, a diákokat felszólítják, hogy oltassák be magukat. A medikusoknak ezenkívül megtiltották, hogy látogassák a kórházi betegeket.

A szakemberek egyértelműen az alacsony oltottsági szintet okolják a betegség fellángolásáért, s felhívják rá a figyelmet, hogy jelenleg a megyeszékhely valamennyi rendelőjében van belga származású vakcina, mely egyszerre nyújt védelmet a kanyaró, a rubeola és a mumpsz ellen.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó