Megbénult a csapi határátkelő – sem belépni, sem kilépni nem lehet

A Kárpátalján élő külföldi rendszámú ukrán autótulajdonosok beváltották tegnapi fenyegetésüket, s hétfő reggel megbénították a csapi Tisza ukrán–magyar közúti határátkelőhely munkáját.

Vasárnap kora este Ungváron a megyeháza előtt égettek autógumikat. Amint azt a KISZó Online helyszíni tudósításából olvashatták, a rendőrség nem avatkozott közbe. Hétfő reggel a mérges demonstrálók a csapi átkelőhöz hajtottak, ahol aztán járműveikkel elállták a határra vezető főutat. A kiérkező polícia munkatársai az oda vezető utat Csap közelében biztosították, a tüntetésre érkezőket engedték továbbhaladni, akik viszont Magyarországra szeretettek volna menni, kénytelenek voltak visszafordítani, hiszen úgysem tudták volna megközelíteni az átkelőt.

Mint ahogyan azok is a kialakult helyzet túszai lettek, akik Magyarországról igyekeztek belépni Ukrajnába. Ezért előbb az ukrán, majd a magyar oldalon függesztették fel a határátkelést.

Szünetel a forgalom a záhonyi határátkelőnél – közölte a magyar rendőrség. A hatóság szerint az ukrán fél a csapi közúti átkelőhelyen kezdődött tüntetés miatt nem tudja beléptetni az országba a Záhonynál kilépő utasokat.

Ezért azt javasolják az Ukrajnába utazóknak, hogy a záhonyi helyett használják a legközelebbi beregsurányi, barabási, lónyai vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek valamelyikét.

Közben hétfő délelőtt Hennagyij Moszkal kormányzó személyesen találkozott a feldühödött autósok képviselőivel és az illetékes vámügyi, határőrizeti szervek vezetőivel. Jelezte, elfogadott törvényről lévén szó, ő igazából tehetetlen, de szerdára megpróbálja egy asztalhoz ültetni a kárpátaljai parlamenti képviselőket, hogy esetleg ők kezdeményezzenek jogszabályi változásokat a kialakult helyzet miatt.

Egyébként Kárpátalján a kisbereznai ukrán–szlovák és az aknaszlatinai ukrán–román határátkelők munkáját is blokád alá vették. Lemberg és Voliny megyében az ukrán–lengyel átkelőkön történt meg ugyanez. Az más kérdés, amennyiben a Kercsi-szorosban történtek miatt életbe léptetik a hadiállapotot, akkor mi lesz ezekkel a tüntetésekkel, hiszen a hadiállapot bevezetése esetén tilos mindenfajta tömegmegmozdulás…

Emlékeztetőül: a külföldi rendszámú autótulajok képtelenek elfogadni, hogy november 25-től többé már nem tranzitálhatnak 5 naponta, helyette több ezer eurónyi vámilletéket lesznek kénytelenek letétbe helyezni az Ukrajnába történő belépéskor.

Forrás:

KISZÓ/Dunda György

Post Author: KISZó