Határblokád: az autósok kitartanak

Változatlanul blokád alatt tartanak három határátkelőt Kárpátalján a külföldi rendszámú ukrán autótulajdonosok. Hétfő este demonstrálók Ungváron ismét gumiabroncsokat égettek a megyeháza előtti téren.

A megyei rendőrkapitányság kedd reggeli helyzetjelentése szerint tüntetők továbbra is korlátozzák a kisbereznai és az ungvári ukrán–szlovák határátkelők munkáját, így hétfő óta Kárpátalján Szlovákia felé autóval nem lehet kilépni. Változatlanul tovább folyik a Csap-Záhony ukrán-magyar közúti határátkelő blokádja, ami így már több mint 24 órája tart. A rendőrség közleménye szerint kedd reggel a demonstrálók néhány órára feloldották az útzárat. Az Asztély–Beregsurány határállomás blokádja kedd reggelre megszűnt, viszont a korábban beharangozott felújítási munkálatok miatt 9 és 17 óra (kijevi idő) között itt szünetel a határátlépés. A hatóságok azt javasolják az utazóknak, hogy Mezőkaszonynál, Haranglábnál vagy Tiszaújlaknál lépjék át a magyar határt.

Hétfő este ismét összegyűltek a külföldi rendszámú autósok a megyeháza előtti Népi téren. A vasárnapi demonstrációhoz hasonlóan ismét gumiabroncsokat gyújtottak és égettek a résztvevők. Beszámolók szerint százötvenen-kétszázan lehettek a spontán akción.

A Sirius regionális tévécsatorna értesülései szerint az ungvári blokád résztvevői ellen büntetőeljárást indított a rendőrség. A rendvédelmi szervekhez a feljelentés a határátkelő előtt várakozóktól érkezett. A nyomozók a helyszínen jegyzőkönyvet vettek fel, videofelvételeket és fotókat készítettek a törvénybe ütköző cselekményről. A résztvevőket pénzbírsággal, sőt, akár börtönbüntetéssel is sújthatják.

A közösségi oldalakon egyre több olyan fotó terjed, amelyen a határ közelében hátrahagyott külföldi rendszámú autót lehet látni. Információnk szerint sokan miután nem engedték be őket az országba a határ másik oldalán hagyják járműveiket, sokan abban bíznak, hogy a törvények megkerülésével újra behozhatják autóikat.

Emlékeztetőül: a külföldi rendszámú autótulajok képtelenek elfogadni, hogy november 25-től többé már nem tranzitálhatnak 5 naponta, helyette több ezer eurónyi vámilletéket lesznek kénytelenek letétbe helyezni az Ukrajnába történő belépéskor.

Egyébként nemcsak Kárpátalján vannak lezárva egyes átkelők, a szomszédos Lemberg megyében és a távolabbi Volinyban is több átkelőt vettek blokád alá. Lengyelország irányába csupán egyetlen egy határállomás működik. Hétfőn egy súlyosabb összecsapás is volt, az egyik kamion áttörte a kordont, a dühös tüntetők lángoló autógumikkal dobálták meg a teherautót. A rendőrség speciális egységének kellett közbeavatkoznia.

Forrás:

KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó