Kanadai módszerrel javítana utat egy osztrák cég

Útjavításra szakosodott osztrák cég vezetőjével tárgyalt a megyekormányzója. Mint arról a megyei állami közigazgatás sajtószolgálata beszámolt, az ausztriai vállalat kanadai technológiával vállalná a kárpátaljai utak javítását.

A cégvezető kiemelte, a módszerükkel elsősorban a nagyon rossz állapotban lévő közlekedési vonalakat lehet eredményesen felújítani. Első lépésként eltávolítják a régi sérült burkolatot, majd speciális víztaszító anyagok keverékével vonják be a talajt, a felületet pedig alaposan tömörítik. Ezáltal sima és szilárd burkolat keletkezik, amely a legszélsőségesebb időjárási viszonyoknak is képes ellenállni.

A módszer előnye, hogy a terhelés nem árt neki, sőt javítja az állagát. Ráadásul nincs szükség aszfaltgyárak építésére, a költségek pedig 60-65 százalékkal alatta vannak a hagyományos technológiának. Az osztrákok állítása szerint az ilyen útfelülethez tíz-tizenöt évig hozzá sem kell nyúlni.

Hennagyij Moszkal megegyezett velük, hogy kísérleti jelleggel megépítsenek egy szakaszt, hogy értékelni lehessen a módszerüket.

A megyevezető kész helyi anyagokkal és technikával is segíteni a kivitelezőket A témakörben folytatják a tárgyalásokat, és már a jövő év tavaszán elkezdődhet a kanadai módszer kipróbálása.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó