Határblokád: tárgyalóasztalhoz ültek a tüntetők

Szerdára virradóra a kisbereznai ukrán-szlovák közúti határállomás kivételével feloldották a kárpátaljai határátkelők blokádját a külföldi rendszámú ukrán autótulajdonosok. A blokádokat azért függesztették fel, mert Ungváron a megyeházán kárpátaljai parlamenti képviselőkkel ültek egy asztalhoz a demonstrálók.

Kedd kora este a csapi mellett az asztélyi és a tiszaújlaki ukrán-magyar közúti határátkelőhelyen is blokád volt, illetve tüntetők változatlanul blokkolták az ungvári és kisbereznai ukrán-szlovák határállomásokat. A közösségi oldalakon egyébként többen is azt írták, hogy néhol a belépő forgalom zavartalan, a kilépő oldalon pedig a tüntetők időről-időre feloldják a blokádot, határőrségi szakzsargonnal élve csepegtetve átengednek autókat. Általában kivételt tettek a kisgyerekkel utazókkal és azokkal, akik gyógykezelésre mentek, illetve érvényes repülőjeggyel rendelkeztek.

A megyei rendőrkapitányság szerda reggeli helyzetjelentése szerint tüntetők továbbra is korlátozzák a kisbereznai ukrán–szlovák határátkelő munkáját, viszont a többi határállomáson felfüggesztették a blokádot. Az éjszakai határzár miatt sokan indultak útnak reggel, így hosszú kocsisor alakult ki és több órás a várakozás az asztélyi határátkelő kilépő oldalán.

A korábban beharangozott találkozóra szerda délelőtt a megyei közigazgatási hivatalban a nyolc kárpátaljai parlamenti képviselő közül mindössze ketten, Vaszil Petyovka és Horváth Róbert jött el, utóbbi egyébként egyike azoknak, aki tevőlegesen részt vett a nagy port kavart törvény kidolgozásában. A kiszivárgott információk szerint a honatyák semmi jóval nem kecsegtetik a jelenlévő külföldi regisztrációjú autósokat.

Emlékeztetőül: a külföldi rendszámú autótulajok képtelenek elfogadni, hogy november 25-től többé már nem tranzitálhatnak 5 naponta, helyette több ezer eurónyi vámilletéket lesznek kénytelenek letétbe helyezni az Ukrajnába történő belépéskor. A feldühödött tulajdonosok gumiabroncsokat égettek a megyeszékhelyen, valamint hétfő reggel óta lezártak több kárpátaljai határátkelőt.

A vámhatóság közleménye szerint kedden behozták az első olyan autót Ukrajnába, amelyet már az új vámszabályokkal léptettek be az országba. A 15 éves német forgalmi rendszámú Renault Laguna behozatala után az ukrán tulajdonos kedvezményesen 49 ezer hrivnyát fizetett. A hatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy az illető 34 ezer hrivnyát spórolt, ugyanis a törvény életbe lépésétől számított 90 napig bezáróan kedvezményes behozatali számítás van érvénybe, ugyanez három hónap elteltével 84 ezer hrivnyájába került volna a tulajdonosnak.

 

Forrás:

KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó