Újdávidháza nyerte a megyei BL-t

A megyei labdarúgó Bajnokok Ligája idei döntőjében a címvédő Nagyláz és az Újdávidházai Medvigy csapott össze Szerednyén. A munkácsi járási gárda végül sima 4–0-ás győzelmet aratott, és a sorozat történetében másodszor hódította el a BL-trófeát. Ezzel hivatalosan is véget ért a futballidény.

A sorozat 12 csapat részvételével – az Ungvári, a Munkácsi, a Szolyvai, a Huszti és az Ilosvai járás pontvadászatainak szereplőivel – október végén rajtolt. Idén sem nevezett Bereg-vidéki csapat. Már negyedik éve, hogy a Beregszászi járás ignorálja a megyei BL-t. Az első felvonásban négy helyszínen négy hármas csoportban zajlottak a küzdelmek, ahonnan az első két helyezett jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. A fináléba a tavalyi győztes Nagyláz és a 2016-os bajnok Újdávidházai Medvigy jutott be. A szövetség idén kicsit változtatott a kiíráson, az elődöntőben vesztes csapatok játszhattak a harmadik helyért. A döntőt felvezető bronzmeccsen a szolyvai járási Holubine (Galambos) a munkácsi járási Nagylucskával csapott össze. A mérkőzésre közel félezren voltak kíváncsiak. A galambosi csapat 4 perc alatt két gól is berámolt ellenfelének, a nagyláziak két perccel később egygólosra faragták a hátrányukat, de szünetre ismét két góllal vezetett a pályaválasztó. A második félidő elején a munkácsi járási csapat újfent betalált, minimalizálva hátrányát, ám a hajrában Galambos két találattal eldöntötte a találkozót és a bronzérem sorsát.

A döntő már nagyobb érdeklődést váltott ki, a jegyzőkönyv szerint 1100-an, a két csapat szurkolói, állták körül a szerednyei stadion műfüves pályáját. Amit előzetesen tudni kell a két együttesről, uralják a járási pontvadászatukat, fogalmazhatunk úgy is, bérelt helyük van a dobogó legfelső fokán. Ami BL-múltjukat illeti, a torna rendszeres résztvevői, s ahogy fentebb már írtuk, mindkét gárda egyszer már elhódította a trófeát, vagyis duplázásra készültek. Egyébként a serleget eddig kizárólag ungvári, munkácsi és beregszászi járási csapatok hódították el.

A nagyobb rutinnal rendelkező újdávidházai egylet az első perctől fogva magához ragadta a kezdeményezést, és nagyon hamar, már a 13. percben megszerezte a vezetést. Az első félidő vége előtt a nyomasztó mezőnyfölény újabb újdávidházai találatot eredményezett, így megnyugtató, 2–0-ás vezetéssel mehettek szünetre. Fordulás után sem változott a játék képe, sokkal többet volt a labda a Latorca-völgyieknek, a második játékrészben pedig újabb két góllal terhelték meg az Ung-vidékiek kapuját. Így az Újdávidházai Medvigy kiütéses győzelemmel nyerte a megyei Bajnokok Ligája sorozatot, és rövid időn belül másodszor hódította el a trófeát. A serleget Ivan Duran, a megyei labdarúgó szövetség elnöke adta át a győztes csapat kapitányának. Idén sértődés nem volt, a vesztes csapat is megvárta az ezüstérmeket.

Szabó Sándor

Bl-történelem

A kárpátaljai BL 10 éves múltra tekint vissza, 2008-ban hívta életre a megyei szakszövetség. A vidékünk járási éllovasaiból, valamint kupagyőzteseiből verbuvált torna az első években komoly nívóra tett szert. Volt, amikor botrányok árnyékolták be a sorozatot. Volt olyan év, hogy a szövetség ki sem írta a legnívósabb európai kupasorozatról elnevezett vetélkedést. 2014-ben a Gáti Artosz–Alsókaraszló (Zariccsa) döntő 1–1-es döntetlennel ért véget, a büntetőpárbajt az ilosvai járási csapat nyerte, ám a mérkőzés kimenetelét meghatározó súlyos szabályszegések miatt napokkal később elvették tőlük és a gátiaknak adták a trófeát. Két éve az Újdávidháza–Kamjanszke (Beregkövesd) döntő is botrányosra sikeredett. Egy meg nem adott gól miatt a rendőröknek kellett megvédeni a játékvezető és a partjelző testi épségét. A találkozót végigjátszották, de a vesztes beregkövesdi csapat tagjai tüntetőleg ignorálták a díjátadót.

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó