A turizmus sokak megélhetési forrása

Pontos adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, ám látható jelei vannak annak, hogy Kárpátalján idén tovább nőtt a turistaforgalom: megyénket ebben az esztendőben mintegy másfél millióan keresték fel. Ez viszont azt hozza magával, hogy még magasabb színvonalat kell biztosítani, az infrastruktúra folyamatos fejlesztése mellett el kell érni, hogy a hozzánk látogató vendég ne tranzitutas legyen, aki legfeljebb egy-két éjszakát tölt itt el.

Meg kell határozni a kárpátaljai turizmus fő irányait, azokat koordinálva oda kell vezetni a fejlesztéseket. Elsősorban erről a témáról tartottak eszmecserét Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) a Beregszászban megrendezett tisztújító közgyűlésén. Emellett szó esett a szervezet által idén elindított nagyszabású programokról is.

Szilágyi Mátyás köszöntőjében kifejtette, a turizmus a megye sok lakója számára jelent megélhetési forrást, így az a szülőföldön maradás egyik fontos eszköze.

– A Kárpátalján működő magyar külképviseletek elsősorban magyarországi szakemberek bevonásával az anyaországi pozitív példák népszerűsítésével, de néhány saját kezdeményezéssel is az ágazat fejlesztését kívánják elősegíteni – mondta a Beregszászi konzulátus főkonzulja.

– A 2014-ben alakult szakmai szervezet célja a továbbiakban is az ágazat szereplőinek összefogása, tevékenységük koordinálása.

A jelenleg 160 fős, egyre bővülő tagság egyrészt a szervezet súlyát jelzi, másrészt biztosítja a teljes megyei lefedettséget – hangsúlyozta elnöki beszámolójában Mester András.

Az elnök szólt a falusi vendégházak minősítéséről, arról, hogy ezt jól bevált a magyarországi gyakorlat szerint valósítják meg. Elmondta, tovább tart a szervezet által kezdeményezett felmérés az ágazat szereplőinek körében, hisz csak konkrét adatok birtokában lehet meghatározni a fő irányokat, összeállítani a fejlesztési terveket. 2019-ben újból hirdetnek idegenvezetői-képzést, számolt be az elnök, ez már a korábbiakkal ellentétben kétnyelvű lesz, hogy a belföldről érkező turistákat is maximálisan ki tudják szolgálni.

Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke a falusi turizmusban érintettek képzéséről számolt be, hangsúlyozva, hogy a falusi vendéglátásban ugyanolyan színvonalú szolgáltatást kell nyújtani, mint a hotelekben.

Megnevezte a turisták által kedvelt tíz legnépszerűbb ételt. A sort a bográcsgulyás vezeti, de szorosan ott van mögötte a juhtúrós puliszka, vagyis a bános, a töltött káposzta, a csirkepaprikás, a lángos és a kremzli is.

Karmacsi Zoltán alelnök a Magyar Konyhával közösen megjelentetett, Kárpátaljáról szóló gasztrokalauzról beszélt, amely a megyében működő 190 vendéglátóipari egységet mutatja be.

Berghauer Sándor alelnök nagyra értékelte az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Programot lebonyolító KMKSZ és a KMTT közötti együttműködést és kölcsönös bizalmat. Ennek eredménye, hogy az elkövetkezőkben kiírásra kerülő turisztikai pályázaton csak azok vehetnek részt, akik pozitív minősítést kaptak a szervezettől.

– Amiről a turista nem tud, az voltaképpen nem is létezik – fogalmazott Hanusz Árpád professzor (Nyíregyháza),

aki több mint két évtizede működik közre a kárpátaljai turizmus fejlesztésében, az itteni szakemberek képzésében. – Mivel ma egy fiatal mindenben az okostelefonjára hagyatkozik, arra kell törekednünk, hogy a Kárpátalja turisztikájával kapcsolatos legfontosabb információk számukra is elérhetők legyenek. Nyilvánvaló, hogy ez új kihívást jelent, amire fel kell készülni – tette hozzá.

A jelenlevő 90 küldött megválasztotta a szakbizottságok irányítóit és a régi-új elnökséget, amely Mester András vezetésével tovább folytatja a megkezdett munkát.

A KMTT legközelebbi programja az adventi vásár (december 15–16.), amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Megtudtuk azt is, hogy 2019-ben a magyar konyha hete február 28. és március 3. között kerül megrendezésre.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó