„Csak a Bibliát nem lehet átírni”

Elképesztően feszült hangulatban tárgyaltak a külföldi regisztrációjú gépkocsik kedvezményes behozataláról szóló új törvényről Ungváron az autótulajdonosok és a kárpátaljai parlamenti képviselők. A felek Hennagyij Moszkal, a kárpátaljai megyei közigazgatás elnökének kezdeményezésére ültek egy asztalhoz.

A megye kormányzója a békítő szerepét vállalta magára az egyeztetésen, amelyre igencsak paprikás hangulatban érkeztek a külföldi rendszámú gépkocsik tulajdonosai, akik két napon át autógumikat égettek és határátkelőket blokkoltak. Moszkal, a tőle megszokott populista stílusban adott hangot álláspontjának.

– Csak a Bibliát nem lehet átírni, ámen – vezette fel a találkozót Moszkal, hozzátéve, hogy minden törvény módosítható, megváltoztatható.

Azt tanácsolta az érintetteknek, hogy ne az elnököt ostromolják követeléseikkel, mert annak semmi értelme. Dolgozzák ki a javaslataikat, módosításaikat, nyerjenek meg maguknak képviselőket, akik ezeket a parlament elé terjesztik, ugyanis Petro Porosenko a parlament által elfogadott törvényekről dönt.

A találkozóra a meghívott 11 kárpátaljai képviselőből végül csak Luncsenkó Valér, Vaszil Petyovka és Horváth Róbert jött el.

Utóbbi egyébként egyike azoknak, akik tevőlegesen részt vettek a nagy port kavart törvény kidolgozásában.

Horváth Róbert elmondta, ő nem szavazta meg a törvényt, ugyanis a tervezetben eredetileg nem volt benne a 90 napos kedvezményes időszak, az, állítása szerint, az ő javaslatára utólag került bele, csak úgy, mint a 15 éves felső plafon. A parlamenti képviselő végül elmagyarázta, mire is fordítják majd a befolyt pénzt. Kiemelte, az adóelkerülés nem járható út.

– Először írjuk alá a törvényt módosító indítványt, majd beterjesztjük azt a parlamenthez – mondta Luncsenkó Valér –, ám ehhez kevés három képviselő aláírása. Ilyen támogatottsággal ebben a ciklusban szakbizottság elé sem kerül a javaslat.

A kárpátaljai vámszolgálat vezetői, akik szintén részt vettek a találkozón, kihangsúlyozták, megértik az emberek felháborodását, elismerték, hogy csillagászati árat kell fizetni egy régebbi olcsó autó behozataláért. Sztaniszlav Balujev, a megyei vámhivatal vezetője az általuk alkalmazott képlettel kiszámolta, hogy egy 1000 eurót érő idős autó után 2000 eurót kell befizetni.

A külföldi rendszámú autók tulajdonosai nehezen tudták türtőztetni indulataikat, a vita gyakran elharapódzott, számonkérésbe csapott át.

Olyan kérdésekkel ostromolták a képviselőket, hogy egy nyugdíjas az 1500 hrivnyás nyugdíjból hogyan fizesse ki a vámot? Aki eddig becsületesen, éveken át 5 naponta kijárt az autóval és nincs pénze a legalizálásra, az mit tegyen?

A legmeghatóbb történetet egy fiatal anyuka mesélte el, aki egyedül neveli rokkant gyerekét. A szülei spóroltak össze neki 1500 eurót ahhoz, hogy legálisan közlekedhessen, most 1800 eurót kell fizetni. Mindeközben az 1900 hrivnya rokkantnyugdíjából él, ugyanis a gyermeke állandó gondozásra szorul.

A tanácskozás érdemi eredmény nélkül zárult. Jaroszlav Halasz, a megyei közigazgatás alelnöke kiemelte, egyetlen megoldás a kialakult helyzetben, ha az érintettek az alkotmánybírósághoz fordulnak a törvénnyel kapcsolatban, ám ehhez legalább 45 parlamenti képviselő aláírása szükséges. Azt javasolta, hogy a többi megyében is kezdeményezzenek hasonló találkozókat a képviselőkkel.

Zárásképp a törvénnyel elégedetlen autósok szóvivője kijelentette, ilyen feltételek mellett nem legalizálják autóikat, sőt, ha egyetlen autót is elkoboznak Kárpátalján a rendőrök, égni fog a megye.

Nem mindenki zárkózik el a legalizálás lehetőségétől, időközben a kárpátaljai vámhivatal közölte, négy nap alatt 71 autót hoztak be az országba Kárpátalján az új törvény alapján. Az nem derül ki, hogy a megyébe korábban már használt külföldi autókról van-e szó.

Nem hivatalos információk szerint a rendőrség Kárpátalján már el is kezdte ellenőrizni a külföldi rendszámú autókat. A Novini Zakarpattya hírportálnak nyilatkozó rendőrségi forrás megerősítette ezeket az értesüléseket.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a járőrök egyelőre nem rendelkeznek olyan adatbázissal, amelyből kiderülne, hogy a szóban forgó autó a vámszabályok megsértésével tartózkodik-e az országban.

Azt ellenőrzik, hogy az autót az arra jogosult személy vezeti-e. Ha nem a tulajdonos, vagy az a személy ül a volánnal, aki behozta Ukrajnába, bírságot szabnak ki.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó