Grezsa István: Maradunk, akik voltunk…

39,3 millió forint értékű inzulinszállítmányt adott át ma délben a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet Alapítvány az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetének.

Az 5250 doboz HUMULIN R 100NE/ML OLD INJ PATRON, valamint HUMALOG MlX 50 100E/ML SZ I PATR típusú inzulint a magyar kormány és az ökumenikus szolgálat közös erőfeszítései és logisztikája révén sikerült eljuttatni Ukrajnába.

Az ukrán határállomás területén tartott sajtótájékoztatón Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta, a kárpátaljai megyei közigazgatás elnökének kérése nyomán Magyarország teljesítette ígéretét és leszállította az inzulint.

Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos elöljáróban kifejtette, Hennagyij Moszkal azt szokta mondani, ha ők ketten találkoznak, az csak jó mind Kárpátaljának, mind Ukrajnának. Ezt a sorozatot most sem szerették volna megszakítani.

– Legutóbb turulmadárral ábrázolták óriásplakátokon a kormányzó urat. Gondolom, ma este meg inzulinos fecskendővel fog felkerülni az óriásplakátokra – humorizált a miniszteri biztos a közelmúltbéli újabb magyarellenes provokációra utalva. – Ez a mai szállítmány azért is különleges, mivel ezúttal nem csak kormányzati erőfeszítések zajlottak, hanem Magyarország egyik legnagyobb ökumenikus szervezete is beállt a csatasorba, tehát állami és nem állami forrásokból tudtuk összerakni azt a 34 millió forintnyi inzulint, amit a magyarországi ellátás veszélyeztetése nélkül most elhoztunk.

Maradunk, akik voltunk: Kárpátalja és Ukrajna megbízható és kiszámítható partnere.

Az adományt Hennagyij Moszkal, a megyei közigazgatás elnöke, Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke, dr. Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője köszönte meg.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó