Van még teendő az óvodák világában

Mint ismeretes, Kárpátalján eddig több tucat óvoda újult meg a magyar állam támogatásával a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében. Csütörtökön újabb négy felújított gyermekintézménybe látogatott dr. Grezsa István miniszteri biztos. A gyermekek a munkácsi járási Szernyén, valamint a beregszászi járási Guton, Zápszonyban és Mezőkaszonyban immár csodálatos környezetben várják a Mikulást.

– Nagyon jó újra felvenni az óvodaátadások fonalát, amely néhány hónapig kényszerűségből szünetelt – kezdte beszédét Grezsa István. – A felújítások egyfelől jelzik Magyarország kormányának jó szándékát, hogy Kárpátalján szeretnénk mélyreható változásokat elérni az óvodák világában. De azt is jelzi, hogy a kárpátaljaiak mellett egy erősödő, gyarapodó Magyarország áll, amelynek nem lehet más feladata, mint az, hogy az itt élő honfitársaink, szülőföldjükön boldoguljanak – mondta.

Hozzátette, a magyar óvodafejlesztési program üzenet is az ország és a megye vezetésének, hogy van még teendő az óvodák körül. – Az, hogy ma újabb négy felújított óvodát adhatunk át, jelzi, Magyarország elkötelezte magát az ügy mellett, legyen bármilyen rossz az államközi kapcsolat, megsokszorozzuk az erőinket, intézményeket fogunk kialakítani, megerősíteni, mindent megteszünk az anyanyelvi oktatás biztosításáért – hangsúlyozta Grezsa István.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke megjegyezte, Isten közvetve mindig a magyar kormány segítségét küldi, amely kiáll mellettünk valamennyi, így gyermekeink érdekeinek és nevelésének kérdésében is.

– Mi magyarok és ukrán állampolgárok vagyunk. Vagyis Magyarország támogatása az ukrán állampolgárokat segíti. Közvetve pedig segíti az ukrán államot is, mert olyan feladatokat vállal át, amelyeket az állampolgárok adójából kellene az adott országnak megvalósítani. De fontos azért is, mert a felújítások nem terhelik az ukrán állam, a járás költségvetést, a felszabadult összegek racionális átcsoportosítással segíthetik más feladatok megoldását – mondta a KMPSZ elnöke.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi magyar külképviselet főkonzulja örömmel konstatálta, hogy folytatódnak az óvodafelújítások Kárpátalján. Kifejtette, erős az a közösség, amely ilyen szép óvodákat tud fenntartani, gyermekekkel megtölteni.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó