Szomszédok szorításában – kisorsolták a 2020-as Eb selejtezőcsoportjait

Magyarország talán kicsivel könnyebb, Ukrajna valamivel nehezebbnek tűnő csoportba került a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozatának vasárnapi, dublini sorsolásán. A kvalifikáció újdonsága lesz, hogy jövőre egy éven belül lerendezik a selejtezőket. A mérkőzések március végén kezdődnek és november végéig tartanak majd. A magyar nemzeti csapat Szlovákiában kezdi és Walesben fejezi be a szereplését. A sárga-kékek pedig Portugáliában startolnak és Szerbiában finiselnek.

A magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki ezüstérmes Horvátország, valamint az előző Eb-n nem kis meglepetésre egészen az elődöntőig menetelő Wales, a hozzá hasonlóan Eb-nyolcaddöntős Szlovákia és Azerbajdzsán csapatával szerepel majd együtt az E-csoportban.

A tíz csoport mindegyikéből az első kettő jut ki a kontinensviadalra, melynek 12 ország 12 városa ad otthont, köztük Budapest is, ahol három csoportmérkőzésre és egy nyolcaddöntőre kerül sor az addigra felépülő új nemzeti arénában, a Puskás Stadionban. A rendezők részvétel esetén a csoportkörben két meccset hazai pályán játszhatnak.
Az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságának döntése értelmében az Eb-nek otthont adó tucatnyi ország csapatai közül legfeljebb kettő kerülhetett azonos csoportba, hogy a házigazdák mindegyikének legyen esélye a részvétel kiharcolására. Öt párharc – örmény–azeri, gibraltári–spanyol, koszovói–bosnyák, koszovói–szerb és ukrán–orosz – politikai okokból nem volt engedélyezett, és a nagy távolságokra is vonatkozott korlátozás.

Marco Rossi, a magyarok olasz szövetségi kapitánya szerint a világbajnoki ezüstérmes horvát együttes kiemelkedik a csoportból, de a többi csapat ellen leginkább rajtuk múlik, hogy milyen eredményt érnek el, hangsúlyozta a szövetség (MLSZ) honlapjának adott gyorsértékelésében. „A horvátokat nem kell bemutatni senkinek, a vb-ezüstérmes csapat teljesen más szintet képvisel, mint a csoport többi együttese. Wales esetében nagy szerencsénk, hogy Ryan Giggs nem fog játszani, hiszen már szövetségi kapitány. De a viccet félretéve, azt gondolom, hogy a csoport második helyéért velük és Szlovákiával leszünk majd harcban” – fogalmazott. Hozzátette: a szlovákokkal egészen biztosan nagyon izgalmas mérkőzéseket fog játszani otthon és idegenben is a magyar válogatott.

A március 21-i nyitányon máris megrendezik a szlovák–magyar ütközetet, míg ennek a párharcnak a visszavágóját szeptember 9-én játsszák majd Budapesten.

Horvátországot március 24-én fogadja a magyar együttes. A selejtezőket pedig november 19-én zárja Wales vendégeként.


Amennyiben a magyar csapatnak nem sikerül az első kettő között végeznie csoportjában, akkor sem reménytelen számára a kvalifikáció kiharcolása, mert a Nemzetek Ligája őszi szakasza alapján 4×4 olyan válogatott is megküzdhet majd a fennmaradó négy helyért, amely a hagyományos selejtezőkön lemarad az Eb-részvételről. A magyar válogatott a C-osztályban elért csoportmásodik helyével megőrizte az esélyét, hogy a kontinenstorna egyik helyéért mérkőzhessen 2020 márciusában.

Ukrajnát a remekül sikerült Nemzetek Ligája-szereplése révén a második kalapból sorsolták és az Eb-címvédő Portugália, a vb-szereplő Szerbia, valamint Litvánia és Luxemburg társaságában a B-csoportba került.

Andrij Sevcsenko az ukrán szövetség honlapjának nyilatkozva azt mondta, hogy a harmadik kalapból Szerbia személyében a lehető legerősebb ellenfelet kapták.

A szövetségi kapitány egyetértett azzal a vélekedéssel, hogy a Portugália, Ukrajna, Szerbia hármasból fog kikerülni a két továbbjutó, de óva intett mindenkit attól, hogy a papíron gyengébbnek látszó litvánokat és luxemburgiakat lebecsüljék. Seva szerint lényeges, hogy a legfontosabb meccseiket ősszel játszák, mert az a tapasztalata, hogy játékosai olyankor jobb formában vannak, mint a hosszú téli szünetet követő első tavaszi játéknapokon. Ehhez képest a március 22-i nyitányon máris Portugáliába kell utazniuk, a november 17-i záráskor pedig Szerbiában lesz jelenésük.

Forrás:

KISZó/Dunda György

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó