Ünnepi programok kavalkádja

Vasárnap meggyújtottuk az adventi koszorú első gyertyaszálát. Ezzel megkezdődött a várakozás, a szeretet ünnepére való felkészülés. Beregszászban hagyomány, hogy a város elöljárói, a történelmi egyháza és a civil szervezetek Közös Advent címszó alatt valósítják meg a várakozás időszakában rendezett programjaikat. A város lakói és vendégei advent mindegyik vasárnapján kulturális rendezvényen vehetnek részt a főtéren, melyek fő motívuma a közös gyertyagyújtás. Az első gyertya meggyújtására december 2-án a római katolikus plébánia szervezésében került sor.

– Az utóbbi időszakban rendkívül sok rossz hírt hallottunk. Több megyében példátlan módon bevezették a hadiállapotot. ami A közbeszédben, a hírekben sok a gyűlölködés. Ahelyett, hogy békére, megegyezésre törekednénk. Ebben az információs özönben az ukrán központi sajtóban feltűnt egy kis hírecske, amit szinte mindenki átvett: Ukrajnában elsőként Beregszász központjában állították fel a karácsonyfát. Ez azt jelentheti, hogy a hírszerkesztők is soknak érzik a gyűlölködést, s valami pozitívumot is szerettek volna leírni.

Mi, kárpátaljai magyarok olyan üzenetet szeretnénk küldeni hogy az advent a békesség ideje – hangsúlyozta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Molnár János római katolikus esperes-plébános kifejtette, a gyertya lángja a reménység mindannyiunk számára. Taracközi Ferenc, református tiszteletes arra helyezte a hangsúlyt, hogy a várakozás a felkészülésről, és ne a kikészülésről szóljon. Marosi István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola görög katolikus lelkésze elmondta, a karácsony az egyik leginkább érzelemmel teli ünnep, de törekednünk kell arra, hogy az érzelmek mellett az értelemre is figyeljünk oda. Szabó Viktor, a beregszászi görög katolikus paróchus imára hívta a megjelenteket.

A város adventi koszorújának első gyertyáját Brenzovics László, Szilágyi Mátyás, a beregszászi külképviselet főkonzulja, Lóga Nagyija, alpolgármester és Molnár János esperes-plébános gyújtotta meg.

A második vasárnapon, december 9-én a Vérke-parti város polgármesteri hivatala és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közös szervezésében koncertre és a helyi zeneiskola tanulóinak előadására számíthatnak az érdeklődők.

A központba látogatókat ezenkívül zsíros kenyérrel, meleg teával és mézeskaláccsal várják a szervezők. Advent harmadik vasárnapján a görög katolikus és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében valósulnak meg az ünnepi programok és előadások. A negyedik gyertya meggyújtására december 23-án kerül sor. Az ünnepi programot ekkor a református gyülekezet közösség szervezi.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó