Grezsa István: az egészségügy nem nemzetiségfüggő

Dr. Grezsa István miniszteri biztos pénteken két a Bethlen Gábor Alap és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány programja keretében felújított orvosi rendelőt adott át Beregszászban és a nagyszőlősi járási Batáron.

– A maga után sok kívánnivalót hagyó egészségügyi reform miatt fordultunk a magyar kormányhoz a kéréssel, segítsen a családorvosi rendelők felújításában. Szimbolikus, hogy az első átadására Beregszászban, a kórház területén, a Linner Bertalan utcában kerül sor, hiszen Linner Bertalan volt az a személyiség, aki Kárpátalján máig irányt mutat az egészségügyben – mondta Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Köszönetet mondott a magyar kormánynak, Grezsa Istvánnak a megfizethetetlen támogatásért, ugyanis a legfontosabb az egészségünk, az egészségügyben dolgozók munkájának a támogatása, ami által a betegek is jobb ellátásban részesülnek.

Dr. Grezsa István kifejtette, már az elmúlt esztendőkben is sokat segítettek az Ukrajnában tervezett háziorvosi rendszer átalakításában, az itteni medikusok a magyarországi tapasztalatokkal ismerkedhettek meg.

– Magyarország mindig jó szomszédja volt nemcsak a megyének, hanem az államközi kapcsolatok jelenlegi helyzetének ellenére igyekszik az egész országnak is a támogatója lenni. Nagyon jó érzés, hogy ezt a programot Beregszászban kezdhettük el.

Nyilvánvaló, hogy ebben a rendelőben nemcsak magyarokat fogadnak, és ez így van rendjén, ugyanis az egészségügy nem nemzetiségfüggő kérdés, mi minden rászoruló embert segíteni kívánunk – hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás elnöke a járás lakói nevében, míg Babják Zoltán polgármester a beregszásziak nevében köszönte meg a támogatást. Dr. Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője elmondta, a közeljövőben huszonhét felújított családorvosi rendelő kerül átadásra.

A batári felcserközpont átadásán dr. Grezsa István kiemelte, 150 ezer indoka van Magyarországnak, hogy Kárpátalján segítsen, de fontos hangsúlyozni, hogy a megye teljes lakosságát támogatni kívánják.

Barta József a megyei tanács alelnöke elmondta, az egészségügyi ellátás nálunk sajnos nem megfelelő.

– Az a baj, hogy mind az országos, mind a megyei, járási és helyi költségvetés évről évre csak a túlélésről szól, fejlesztésekre alig futja. Itt most fejlesztés történt, és nagy öröm, hogy a két ország közötti, remélhetőleg átmeneti feszült viszony ellenére Kárpátalja és Magyarország továbbra is együttműködik.

A Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás nevében Natalija Koszteleba-Veremcsuk elnök köszönte meg a támogatást. A történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított épületet.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó