A fejlődés sarokkövei

Kárpátalja fejlődésének főbb mozzanatait és azok mozgatórugóit vázolta fel Hennagyij Moszkal a regionális fejlesztési tanács ülésén. A 2021-ig szóló elképzelések szerint a nemzetközi kapcsolatokban és az infrastruktúra fejlesztését biztosító projektekre kell koncentrálni az erőket, hangsúlyozta a megyevezető. Mint mondta, ezek nem tündérmesék, hanem nagyrészt elkezdett és megvalósuló félben lévő konkrét dolgok. A fő feladatok közé tartozik az utak javítása és építése, amely már az idén beindult, és több eredmény született, mint az ország függetlenné válása óta eltelt negyedszázad alatt.

A lényeges feladatok között említette a Makkosjánosi határában épülő hulladék-feldolgozó üzembe állítását, valamint az ungvári nemzetközi reptér felújítását. A nemzetközi kapcsolatokban és a határ menti együttműködésben jelentős lépés lesz a beregszászi elkerülő út építése. Ez a közlekedési vonal Beregdéda térségében fog csatlakozni a magyarországi M3-as autópályához, és jelentős mértékben megkönnyíti majd a közúti közlekedést és áruforgalmat Ukrajna és az EU tagországai között. Az előrelépések között említette a Nagypalád és Nagyhódos közötti új határátkelőt, melynek már a jövő évben átadásra kell kerülnie.

A megyevezető szólt a vidékünket fenyegető árvízveszélyről, amely ellen a regionális fejlesztési alapból biztosítandó pénzekből épülnek majd új védművek. Sor kerül a gátszakaszok megerősítésére Mezővári és Badaló, Hetyen és Feketeardó között, illetve a Tisza és mellékfolyói mentén lévő több, veszélynek kitett község környékén. De sok feladat vár ránk a közoktatás, az egészségügy, a sportélet és az idegenforgalom terén is.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó