Magyarországtól is segítséget kért az ukrán határőrség

Az ukrán határőrszolgálat vezetése nyugati szomszédaihoz, köztük Magyarországhoz fordult azzal a kéréssel, hogy erősítsék meg a védelmet az Ukrajnával közös határszakasz náluk lévő oldalán – közölte Petro Cihikal, az országos határőrség parancsnoka egy tévéinterjúban, amelyből az UNIAN állami hírügynökség idézett.

A tisztségviselő elmondta, hogy levelet írt a magyar, a szlovák, a lengyel és a román határőrség vezetőinek. Ebben arra kérte őket, hogy mivel Ukrajna határőrszolgálatának az ukrán hadihajókat ért november 25-i fekete-tengeri orosz támadás miatt erőket kellett átcsoportosítania a keleti és a déli országrészekbe, így valamelyest meggyengült a védelme nyugati határain. Cihikal ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió tagországaiból is beléphetnek viszont Ukrajnába olyan orosz vagy más állampolgárságú személyek, akik az orosz titkosszolgálatoknak dolgoznak.

Dmitro Huculjak, a védelmi minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján eközben arról számolt be, hogy katonai hírszerzési információk szerint az orosz katonai vezetés úgynevezett állandó harckészültséget rendelt el a megszállt ukrajnai területeken lévő, az orosz fegyveres erők 1. és 2. hadtestéhez tartozó alakulatainál. Hozzáfűzte, hogy ezzel egy időben felerősödött az orosz katonai hírszerzés tevékenysége is az orosz–ukrán határ mentén. Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának közlése szerint a hadiállapot Ukrajna egy részében történt november 28-i bevezetése óta felerősödtek a támadások az ukrán fegyveres erők állásai ellen a Donec-medencében.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó