Széljegyzet: Egy Zsiguli ára

Az elmúlt héten kiverte a biztosítékot a külföldi rendszámú autók tulajdonosai körében az állítólag épp az ő javukat szolgáló új törvény, ami gyakorlatilag minden kiskaput bezárt előttük. Az évek óta húzódó ügy végére a honatyák úgy tettek pontot, hogy az érintetteket rákényszerítik, hogy autóik rövid idő alatti legalizálására. A bökkenő az, hogy egy Tavrija vagy egy 15-20 éves Zsiguli árát kell befizetni az államkasszába, ha az ugyanennyit érő külföldi regisztrációjú személygépkocsin a cseh, lengyel, szlovák vagy magyar rendszámot ukránra akarjuk cserélni. Ez így már korántsem kedvezményes.

Azokat, akik az autók származási országának állampolgáraként hozták be járműveket, nem érinti hátrányosan ez a törvény. De, ismerve a viszonyainkat, ez könnyen megváltozhat. Igazságot tenni a kérdésben nagyon nehéz, ugyanis az államot és az autótulajdonosokat is meglehet érteni. Az állam szeretne jelentős pluszjövedelemhez jutni, míg a külföldi autók gazdái komolyabb anyagi ráfordítás nélkül kívánják legalizálni az országban illegálisan behozott járműveiket. Tény a tulajdonosok megsértették a vámszabályokat, ahogy az is, hogy az állam is sáros abban, hogy az emberek a kiskapukat keresik. Valószínűleg az országban uralkodó közfelfogás és a gazdasági helyzete vitte rá az embereket erre, nem pedig a jóllét.

A probléma nem egy hete kezdődött, és nem is akkor, amikor a parlament elfogadta a kedvezményes lokalizációról szóló törvényt. Hogy mindkét fél számára elfogadható törvény szülessen folyamatos egyeztetés folyt a külföldi autósokat tömörítő szervezetek és a törvény kidolgozói között. Ám az első, majd a második olvasatban elfogadott és az államfő által aláírt, így több mint egy hete törvény erőre emelkedett jogszabály nemhogy kedvezményes, inkább óriási ráfaragás az autótulajdonosoknak. Úgy fest, az autósok javaslatait figyelmen kívül hagyták, egyenesen megvezették őket.

Az első hét tapasztalatai azt mutatják, vannak, akik az egyenes utat választották, és élve a háromhónapos kedvezményes időszakkal, elkezdték elvámolni az autójukat. A másik réteg, amikor még büntetlenül megtehette, kivitte az országból külföldi rendszámú autóját. A járművet a határ túloldalán hagyta, bízva abban, hogy megtalálják a kiskaput. Aztán vannak, akik tüntetnek és határátkelőket zárnak le, erejüket fitogtatva próbálnak hatást gyakorolni a döntéshozókra, ami egyébként reménytelennek tűnik, ugyanis a törvény elfogadása előtt sem működött ez a tüntetősdi. Megéri-e egy Zsiguli árát kifizetni egy 15-20 éves Volkswagenért. Valószínűleg nem. Több pénz lesz az államkasszában? Nem hinném. De akkor ki nyer ezen? Talán a bontók…

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó