Elindult a Budapest–Munkács InterCity

Elindult a Budapest és a Munkács közötti első, normál nyomtávon közlekedő közvetlen InterCity járat a Nyugati pályaudvarról vasárnap reggel, a vonat révén 9,5 óráról 7 órára csökken a menetidő – közölte a MÁV-Start.

Eddig a vonatok a határon sokat vesztegeltek, mert Csapon a normál nyomtávú forgóvázakat széles nyomtávúakra cserélték. A Latorca IC mostantól tengelyátszerelés nélküli közvetlen, napi összeköttetést teremt Munkáccsal, így rövidebb idő alatt juthatnak el az utasok a kárpátaljai városba.

A tájékoztatás szerint ennek az volt az egyik műszaki feltétele, hogy az ukrán vasúttársaság alkalmassá tegye a Munkács felé ágazó normál nyomtávú szárnyvonalat a magyar mozdony és személykocsi menetrendszerű közlekedtetésére. Részben felújították a pályát, Munkácson új peront, esőbeállót építettek.

Kiemelték: ez az első konkrét eredménye annak a magyar–ukrán együttműködésnek, amely a határtérség infrastrukturális összeköttetéseinek átfogó fejlesztését célozza. A Budapest és Munkács közötti új járat jelentősen hozzájárul a magyar–ukrán közlekedési kapcsolatok javításához.

A Latorca InterCityhez a MÁV-Start a saját állományából biztosítja a személyzetet, a szükséges mozdonyt és a másodosztályú IC-kocsit, az ukrán vasút (UZ) pedig magyarul beszélő mozdonyvezetőt ad, hogy segítsen a magyar mozdonyvezetőnek a hálózatukon való közlekedésben. A vonaton a magyar jegyvizsgáló munkáját magyarul beszélő ukrán jegyvizsgáló segíti.

Amint arról a KISZó tájékozódott, a szóban forgó járat Munkácsról közép-európai idő szerint 11 óra 30 perckor indul, Ungvárt nem érinti, Csapról 13 óra 10 perckor indul Záhonyba, Budapestre pedig 18 óra 37 perckor érkezik be a Nyugati-pályaudvarra.

Budapestről pedig, szintén a Nyugatiból, reggelente 7 óra 23 perckor indul útnak a Latorca IC, ami közép-európai idő szerint 14 óra 20 perckor fut be Munkácsra.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó