Mennyire értékelik az ápolókat?

Világszerte a napokban méltatták a fogyatékos emberek napját. A statisztikák szerint a lakosság egytizede testileg vagy lelkileg rokkant. Ukrajnában több mint négymillió, megyénkben hatvanháromezer ember él valamilyen testi vagy értelmi fogyatékossággal. A tbc-s, onkológiai és kardiológiai megbetegedések gyarapodásával számuk, sajnos, évről évre egyre több lesz. Sőt, egy újabb kategória – a terrorellenes hadműveletek résztvevője – is megjelent. Vajon változott-e a fogyatékosságuk miatt eleve hátrányt szenvedők támogatása, s mennyire értékeli az állam azokat, akik gondoskodnak róluk? – kérdezte a KISZó Vjacseszlav Mikulinecet, a megyei szociális védelmi főosztály rokkantak ügyeiben illetékes helyettes vezetőjét.

– Milyen segítséget kapnak a fogyatékkal élő emberek ma az államtól?

– Tevékenységünk egyfelől az ellátást igénylők szanatóriumi kezelésére irányul. Sajnos a támogatási összegek csökkenése miatt sokkal többen kérik, mint ahánynak biztosítani tudjuk, s csak az erre irányuló megyei program állja teljes mértékben a rokkantak szanatóriumi kezelését. Az állami költségvetés annak csupán egy kis százalékát téríti meg. A másik feladatunk a rászorulók protézisekkel, műszaki eszközökkel való ellátása. A különféle testi fogyatékkal élők támogatásának egyik legfontosabb pontja a rehabilitációs kezelés, melyre jelenleg megyeszerte kilenc központ áll az érintettek rendelkezésére. Ugyancsak fontos kérdés a közlekedési eszközökkel való ellátás, ám a speciális személyautókat finanszírozó állami program egy ideje befuccsolt, jelenleg csak Kárpátalján 1656 kérelmező várja, hogy ilyen járműhöz hozzájusson.

– Mennyire értékeli az állam azok munkáját, akik nap mint nap ellátják, ápolják beteg hozzátartozójukat. Hisz valljuk be, nem kis anyagi-lelki teher ez, az ápolónak egész életét az ápoltra kell szánnia.

– Sajnos rendkívül alacsony összegekről beszélhetünk. Pláne annak függvényében, hogy a gondozók meg vannak fosztva az önrealizálás lehetőségétől, hisz huszonnégy órában együtt kell lenniük a beteggel. Az állam nem kompenzálja kellő mértékben ezeket az erőfeszítéseket. Hogy konkrétumot is mondjak, a betegápolási díj összege a munkaképes korúak számára megállapított mindenkori létminimum 15 százaléka azoknak, akik I. kategóriájú rokkantat ápolnak, 10 százalék az idős, magatehetetlen emberekre, a II. kategóriájú rokkantakra és a rokkant gyerekekre vigyázóknak, 7 százalék a III. kategóriájú rokkantakat ápolók számára. A nyugdíjas korú ápolóknak az összeget a munkaképtelenek számára megállapított létminimumból számolják ki.

– Decembertől némileg emelkedett a létminimum, s ennek kapcsán a szociális juttatások is. Milyen nyugdíjra számíthatnak a rokkant személyek?

– Az I. kategóriájú rokkantak havi juttatása az A vagy B alkategóriától függően 3074 és 2245, a II. és III. kategóriájú rokkantak számára 45 hrivnyás emelés után 1497 hrivnya.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó