Hogy kerülhetjük el az átverést?

Az ünnepi vásárlási láz közepette sokszor teljesen elfeledkezünk az elővigyázatosságról. Meggondolatlanul vagy inkább felelőtlenül elhisszük a kereskedők 30–50 százalékos árengedményről szóló (ál)felhívásait. Leggyakoribb hibánk, hogy mellőzzük a szavatossági idő ellenőrzését. Aztán ha otthon lejárt szavatosságú csokit vagy törött szerkentyűt találunk a csomagban, többnyire siránkozunk és szidjuk a kereskedőt. Vajon mire érdemes odafigyelnünk? – kérdezte a KISZó Anatolij Rizsikovot, a megyei termék- és fogyasztóvédelmi szolgálat osztályvezetőjét.

– Mi az, ami elengedhetetlen, ha később netán érvényesíteni akarjuk vásárlói jogainkat?

– Feltétlenül kérjünk számlát. Enélkül ugyanis nem kötelezhetjük az eladót, hogy foglalkozzon a panaszunkkal. A számlával a legrövidebb időn belül – egy-két nap elteltével, később ugyanis a kereskedők hivatkozhatnak arra, hogy a termék a vevőnél hibásodott meg – menjünk vissza a helyszínre és kérjük, cseréljék ki vagy fizessék vissza az áru ellenértékét. Pláne, ha van rá garancia. Ilyenkor általában még néhány csomagot leellenőriznek ugyanabból a portékából, s ha azok is romlottak, hibásak, visszatérítik a pénzt. Amennyiben az eladó valamilyen oknál fogva visszautasít bennünket, nyújtsunk be panaszt az üzletvezetőnek. Ha ő sem hajlandó orvosolni bajunkat, írásban kell indokolnia az elutasítást. Hozzánk ezzel a kérvénnyel fordulhat a panaszos. Amennyiben nincs számlája, két tanúval is igazolhatja a vásárlást, ám ekkor csak a bíróságon kaphat jogorvoslatot.

– A piacon vásárolt termék esetén mit tehetünk?

– A törvény értelmében a piaci árus is köteles számlát adni. Mivel azonban ez sok esetben nem történik meg, többnyire a kereskedő jóindulatától függ, hajlandó-e visszacserélni a selejtes darabot.

– Mire hívná fel a figyelmet az ünnepi vásárlások kapcsán?

– Év végén a kereskedők megpróbálják értékesíteni elfekvő készleteiket, ilyenkor szinte Ungot lehet rekeszteni a lejárt szavatosságú termékekkel. Ezért az édességek, más élelmiszerek beszerzésekor mindig figyeljenek annak frissességére. Ugyancsak átverés az is, amikor ötvenszázalékos árengedménnyel kecsegtetve csalják be az embereket a boltba. Ez többnyire úgy történik, hogy a hirdetés kihelyezése előtt két nappal megemelik a termék árát, amit aztán visszaállítanak a régire. Tehát valójában szó sincs engedményről. Nem árt tehát az éberség. De a hatályos törvények értelmében az árképzés ellenőrzésére nekünk nincs jogunk. Ezért azt ajánlom, vásárlásnál legyenek körültekintőek. Különösen a gyerekjátékok tekintetében. Egy országos felmérés, amelyet az állami piacfelügyelet végzett, kimutatta, a portékák hatvan százaléka nem felel meg az előírásoknak.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó