Katonai behívások: mégsem mondtak igazat?

Műveleti egységeket hoztak létre Kárpátalján a katonai és rendvédelmi hatóságok a behívó elől bujkáló sorkötelesek felkutatására, mert a megyében, ahogy Ukrajna-szerte is, egyre több fiatal próbál kibújni a sorkötelezettség alól az év végéig tartó őszi-téli sorozási időszakban – számolt be róla ukrán hírforrásokra hivatkozva az MTI.

A munkácsi székhelyű Sirius tévécsatorna riportműsorának beszámolója szerint a hadkiegészítő parancsnokságok speciális egységei „vadásznak” a sorköteles korú fiúkra. Inesza Manzulics-Ivanova, a megyei rendőrség szóvivője a tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy

a rendőröknek jogukban áll ellenőrizni a sorköteles korú fiatalok személyi okmányait, és előállítani a behívó elől bujkálókat a hadkiegészítő parancsnokságokra.

Országos probléma, hogy a sorköteles fiatalok nem tesznek eleget a bevonulási kötelezettségüknek.

A megszólaltatott hozzátartozók felháborodásuknak adtak hangot. Jogászok szerint az effajta fellépés teljességgel elfogadhatatlan, ezért akit hasonló inzultus ér, azonnal folyamodjon ügyvédhez.

A mostani fejlemények már csak azért is meglehetősen furcsák, mert

nemrég a megyei hadkiegészítő illetékesei a sajtó nyilvánossága előtt még arról beszéltek, hogy kizárólag a tartalékosok operatív állományát,

vagyis azokat az önkénteseket, szerződéses, valamint korábban mozgósított katonákat hívják be, akik részt vettek a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletekben (ATO), illetve az Egyesített Erők Műveletében. Kárpátalján 5000 ilyen katona van.

A múlt héten lapunk kérdésére, miszerint olyan hírek is terjednek a legnagyobb közösségi oldalon, hogy a határátkelőn „fogdossák” a had- és sorköteles korú férfiakat, Bohdan Cseremiszkij ezredes még azt válaszolta, ilyen nincs, ez is csak kacsa.

– Senkit nem korlátozunk a szabad mozgásában, ez amúgy is kontraproduktív lenne, nem célunk még nagyobb pánik keltése – húzta alá.

Azt javasolta, amennyiben valakinek kételye merül fel, hogy jogosan járnak-e el vele szemben, hívja a megyei hadkiegészítő parancsnokság forróvonalát. A bejelentéseket az éjjel-nappal hívható +38-066-902-40-64-es számon fogadják.

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás archív felvétele

Post Author: KISZó