Emberi szeretetből indult ajándékozás

Az ungvári Jalinka óvodában Mikulás-napi és karácsonyi énekek, versek köszöntötték Horváth Zoltánt, Ukrajna közelmúltban kinevezett siófoki tiszteletbeli konzulját, aki e beosztásában elsőként Kárpátaljára látogatott el.

A tiszteletbeli konzul Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja kíséretében kereste fel az oktatási-nevelési komplexumot. Nem érkeztek üres kézzel. A gyerekek legnagyobb örömére átadták a siófoki Nyolcszínvirág Óvoda által összegyűjtött karácsonyi ajándékokat és a főkonzulátus meglepetését. Hogy miért éppen a Jalinkára esett a választásuk, az Szvitlana Ribak óvodavezető szavaiból derült ki, aki elmondta,

az intézményben három éve magyar csoport is működik, melybe jelenleg harminckét gyerek jár, valamint öt éve egy magyar nyelvtanfolyamot is indítottak,

melyet Orosz Róbert, az Ungvári Nemzeti Egyetem egykori hallgatója vezet, s ahol különböző korú gyerekek ismerkednek a magyar nyelvvel. A főkonzulátus folyamatosan tájékozódik a nyelvitudásszintjük fejlődéséről, s az ünnepek alkalmával rendszeresen meghívott vendégként van jelen. Az óvodavezető elmondta, régi vágyuk, hogy felvegyék a kapcsolatot egy magyarországi gyermekintézménnyel, aminek megvalósításában a tiszteletbeli konzul segítségére számítanak.

Horváth Zoltán, aki két fiával, Barnabással és Zalánnal kereste fel az óvodát, néhány kedves szóval köszönte meg a gyerekeknek a megható, szép fogadtatást, s kellemes karácsonyi ünnepeket kívánt.

Elmondta, az ajándékozás ötlete emberi szeretetből indult. A siófoki Nyolcszínvirág Óvodában, ahová a gyerekei is járnak – bár a nagyobbik idén már iskolás lett –, a szülők szerettek volna ajándékot eljuttatni Kárpátaljára egy gyermekintézménybe. Ebben kérték a segítségét, így gyakorlatilag szülőként, édesapaként is segített. A csomagokon túl sportszereket és plüssállatokat hozott. Az eseménynek külön bájt kölcsönzött, hogy ezek és a konzulátus által felajánlott édességcsomagok, valamint az elemi iskolásoknak szóló könyvek szétosztásában a tiszteletbeli konzul két kisfia is tevékenyen segédkezett.

– 2016-ban érkezett a megkeresés az óvodavezetőtől a konzulátushoz, miszerint a szülői igények alapján magyar csoportot szeretnének indítani, amihez tevékenyen hozzájárultunk, s szerencsére abban a helyzetben vagyunk, hogy azóta anyagilag is folyamatosan támogatjuk az intézményt. Remélem, ma, így advent idején, minden gyereknek megszépítettük a napját.

Úgy gondolom, hogy a picik előadása révén mi kaptuk a nagyobb ajándékot – mondta Buhajla József főkonzul, aki azon véleményének adott hangot, hogy meglátása szerint a magyar csoport tökéletesen működik.

A Kárpáti Igaz Szónak nyilatkozó főkonzul hozzátette, természetesen lesz folytatása az óvodatámogatásnak. A magyar kormány az óvodafejlesztési program keretében 72 intézmény felújítására, fejlesztésére vagy teljes átalakítására vállalkozott. Ebből már több elkészült Grezsa István kormánybiztos úr támogatásával.

A jövő héten Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár úr több óvodát is átad Kárpátalján.

A magyar állam erre több mint 1,7 milliárd forintot fordított és a jövőben az óvodaprogramtól kezdve egészen a felsőoktatásig támogatja azt, hogy Kárpátalján meg tudjon valósulni az anyanyelvi óvodai, középiskolai és felsőoktatási képzés.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó