Megalakult az új ukrán ortodox egyház

A kijevi patriarkátushoz tartozó Jepifanyij (Dumenko) perejaszlavi és bilocerkivi metropolitát választották meg az új egységes, önálló – Moszkvától független – ukrán egyház vezetőjének a hétvégén Kijevben tartott egyházegyesítő gyűlés résztvevői.

A bukovinai származású Jepifanyij az UNIAN állami hírügynökség ismertetése szerint a kijevi ortodox teológiai akadémia rektora, valamint a bibliai és filológiai tanszék professzora. A metropolitát a kijevi patriarkátus vezetője, Filaret pátriárka „jobb kezének” tartják – írta róla az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az egyházegyesítő gyűlésen a három, Ukrajnában működő ortodox egyház közül a kijevi patriarkátus képviseltette magát a legnagyobb létszámban. Az előzetes információk szerint összesen 192 résztvevőt vártak a gyűlésre. Minden püspök egy papot és egy világi hívőt hozhatott magával. Így a kijevi patriarkátustól 42 püspök érkezett, azaz összesen 126 küldött. Az ukrán autokefál ortodox egyháztól 12 püspök, míg a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyházától 10 püspök jelezte vissza részvételi szándékát, de csak kevesebben jöttek el.

Az eddig nyilvánosságra került információk alapján az új egyházvezető tisztségének megnevezése kijevi metropolita, azaz nem pátriárka. Ugyanakkor maga az új ukrán egyház autokefál státust kap, azaz független lesz és egyenrangú minden más ország nemzeti ortodox egyházával. Az egyházegyesítő szinódust zárt ajtók mögött tartották a kijevi Szófia székesegyházban. Vendégként többek mellett részt vett rajta Petro Porosenko elnök is. Az új egyház vezetőjének megválasztása után a székesegyház terén összegyűlt hívők előtt Porosenko kijelentette, hogy ezzel a nappal, az egységes ukrán ortodox egyház megteremtésével Ukrajna végleg függetlenné vált Oroszországtól. Az új egyházat egy „Vlagyimir Putyin orosz elnök, és az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka nélküli egyháznak” nevezte, olyannak, amelyben nem imádkoznak az orosz vezetésért és az orosz hadseregért. Köszönetet mondott a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház azon püspökeinek, akik a fenyegetések ellenére részt vettek a gyűlésen. Ismételten hangsúlyozta, hogy Ukrajnában ezután sem lesz állami egyház, az állam nem avatkozik be egyházi ügyekbe, és biztosítja a szabad vallásgyakorlást mindenki számára.

Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán ortodox egyháznak. A konstantinápolyi szinódus október elején úgy döntött, hogy amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház, az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot. Moszkva viszont hevesen ellenzi az ukrán ortodox egyház önállóvá válását, az orosz világi és politikai vezetés egyaránt az évezred egyházszakadásának nevezi.

Jepifanyij magválasztása utáni első beszédében azt hangsúlyozta, hogy az új egyház kapui mindenki számára nyitva állnak, aki csatlakozni kíván hozzá. Az új vezető azonnal hivatalos meghívást kapott a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátustól. Konstantinápoly üdvözölte, hogy sikerrel zárult szombaton Kijevben az ukrajnai ortodox egyházakat egyesítő gyűlés, amelynek résztvevői létrehozták az új egységes egyházat, és megválasztották annak vezetőjét Jepifanyij személyében. A közlemény szerint január 6-án Isztambulban misét celebrál I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, ennek alkalmából át kívánja adni Jepifanyijnak a tomoszt, vagyis az ukrán ortodox egyház autokefáliáját (önállóságát) kimondó iratot.

Forrás:
MTI/KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó