Milyen a tökéletes ajándék?

Ünnepek idején mindenkinek nagy dilemmát okoz, milyen ajándékot válasszon szeretteinek. Vitathatatlan, hogy adni és kapni is nagyon jó. De érdemes elgondolkozni rajta, mi motivál bennünket, amikor ajándékot keresünk, és miért költünk ilyenkor a tervezettnél többet? –kérdezte a KISZó Natalja Brataszjuk pszichológust, az Ukrán Pszichoterapeuták Kárpátaljai Egyesületének tagját.

– Karácsonykor mindenki igyekszik meglepni szeretteit, bármennyire is szűkös a családi költségvetés. Mi motivál ilyenkor bennünket?

– Sokan azt gondoljuk, a drága ajándék az igazán jó, s méregdrága kütyükkel halmozzuk el csemetéinket. A programozható, beszélő, zenélő interaktív játékcsodákra azonban a legtöbb gyerek gyorsan ráun. Hogy mi motivál bennünket? Ez sajnos a fogyasztói társadalom velejárója, mozgatórugója pedig a beidegződés: senki sem szeretne lemaradni. Ezért gyakran a tervezettnél többet költünk, az utolsó pillanatban akár hitelt is hajlandóak vagyunk felvenni. Sajnos a szülők helytelenül többnyire presztízskérdést csinálnak az ajándékozásból, pedig a stabil értékrendű családokban nem igazán számít, ki milyen trendi ajándékot kap. Jóval fontosabb, hogy sokat beszélgetnek egymással, együtt töltik a szabadidejüket, odafigyelnek a másikra és életkorspecifikusan választanak valami meglepetést. Például nem vesznek egy hatéves gyereknek okostelefont. Legfeljebb a szeretethiányos kicsiknél mérvadó az ajándék nagysága, ami arra vezethető vissza, hogy a szülők így próbálják kompenzálni, amiért egész évben elhanyagolták.

– Milyen a jó ajándék?

– Ideális esetben a gyerek azt kapja, amire vágyik. Legyen az bármilyen haszontalan dolog, annak tud igazán örülni. S ezzel így vannak a felnőttek is. Ám ne feledjük, nem feltétlenül kell tárgyakban kifejezni gondoskodásunkat szeretteink irányába. Sokkal értékesebb egy közös utazás, kirándulás, melyből érzelmileg a legtöbbet meríthetik a családtagok. És gyerekeink valószínűleg jobban örülnének, ha mi magunk többet játszanánk velük. Ha saját meséinket mesélnénk, együtt rajzolnánk, gyurmáznánk… Hiszen a legdrágább kincs, amit a szülő adhat a gyermekének, az idő.

– Miért fontos ez a gesztus?

– Mert ajándékozni jó. Ez a hagyomány egyidős a szeretettel. Az öröm révén szervezetünkben boldogsághormonok keletkeznek, melyek segítenek a szezonális depresszió elűzésében is. Ezenkívül, aki ad, az el akar érni valamit. Az ajándékok kódolt üzenetek. Ez a kommunikáció egyik formája: felszólíthat, bírálhat, hízeleghet, meghathat. Azt javaslom, adjunk örömmel, s bármit kapunk, fogadjuk a meglepetést hálával és jó kedvvel.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó