Ugye nem feledkezel meg róluk?

Az ünnep közeledtével egyre több jótékonysági akcióra, vásárra és összejövetelre kerül sor. Az emberek érzik és tudják, az a kicsi is, amivel hozzájárulnak ehhez, sokat jelent másoknak. A Pulzus Rádió a kilencedik alkalommal rendezi meg a karácsonyi cipősdoboz akciót, amelynek keretében a Nagyszőlősi Járási Gyermekkórház „elfelejtett” gyermekeinek is gyűjtenek adományokat. Kik ezek a gyermekek, és hogyan tudunk segíteni nekik? – kérdezte a KISZó Sipos Józsefet, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet elnökét, lelkipásztort

– Lassan két éve indult el az „Elfelejtve” – KEGYES (Kárpátaljai Elfelejtett Gyermekek Segítése) csoport, amely a kórházban hagyott gyerekeket karolja fel. A KRISZ második jótékonysági bálján több mint 160 ezer hrivnya gyűlt össze számukra. Mit kapnak ebből?

– Egy gyerekbarát fejlesztőszobát szeretnénk kialakítani, melyet Gera Anita munkatársam álmodott meg. A tavalyi bálon összegyűlt adományból és támogatóink segítségének köszönhetően sikerült felvennünk egy munkatársat, aki napi rendszerességgel foglalkozik a gyermekekkel. Most egy babasarkot szeretnénk nekik létrehozni, ahol Sztojka Marianna még jobban fejlesztheti őket. Folyamatosan ott vagyunk a gyerekek között, akiket a szüleik nem vittek haza, csak néha látogatnak meg, esetleg betegek. A téli időszakban húsz gyerek is van az osztályon. A programot a KRISZ vette a szárnyai alá, de a Kelet-Európa Misszióval karöltve vagyunk jelen.

– Miért jó jónak lenni?

– Nem csak a hívő embernek, hanem mindenkinek jobb érzés adni, mint kapni. Az életünk folyamán sokféle helyzetbe kerülhetünk, az élet rákényszeríthet, hogy megtanuljunk szűkölködni és bővölködni is, mint ahogy Pál apostol írja. Jézus azt mondja, szegények mindig lesznek veletek, tehát fel kell fedezni azt a területet, ahol adhatunk. Nekünk az volt a célunk, hogy azokat karoljuk fel, akiket mások nem (mert talán nem is tudták, hogy van ilyen). Hála Istennek nagyon sikeres ez a program. Csoda, ahogyan működik, sok imádság is van mögötte.

– Az adventi időszakban több adomány jön össze?

– Nem veszek észre jelentős különbséget. Minden attól függ, mennyire jól van kommunikálva egy adott dolog. Én nem tapasztalom, hogy most kiemelkedően megugrott volna az adakozók száma, mivel mi egész évben tájékoztatunk magunkról, ezért nekünk egész évben adnak a világ számos pontjáról. Azt tapasztalom, hogy ha Kárpátalján történik valami baj, az emberek itt is össze tudnak fogni. Jó célra bármikor adakoznak.

– Mivel tudunk segíteni, és mi az, amit inkább kerüljünk?

– Ha tárgyi adományt akarnak adni, akkor pelenka, popsitörlő, fültisztító, babakrém, babaápolási szerek jöhetnek szóba. Rövid idő alatt lejáró szavatosságú terméket kerüljük. Gyerekruhák az előző (magyarországi (Ercsi)) gyűjtésekből bőven vannak, azon a téren jól állunk. Újszülöttől kétéves korúaknak való játékokat, készségfejlesztő eszközöket is várunk. Ezúton is mindenkinek köszönjük a támogatást!

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó