A kultúra örök

„A muzsika (…) össze tudja kötni az embereket: hatására különböző világnézetű emberek kapaszkodnak össze egy koncerten” (D. Nagy Lajos). Ennek lehettünk tanúi az ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskolában, ahol az Együtt Mindannyiunkért Alapítvány (EMIA) a magyar kormány támogatásával egy nagyértékű versenyzongorát adott át.

Az ünnepélyes avatóünnepségen Borszéki Molnár Dalma, az EMIA elnöke üdvözölte a meghívott vendégeket, és fejezte ki köszönetét a magyar kormánynak a támogatásért.

– Alapítványunk igyekszik minden tekintetben támogatni az ifjúságot és a kultúrát, ennek eredménye ez a mai alkalom is. Alapítónk, Ivanics Katalin köszönő szavait is tolmácsolom a támogatásért a magyar kormánynak, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, amelyek nélkül nem valósulhatott volna meg a mai átadó.

Az elnökasszony elmondta – egy GX-7-es versenyzongoramodellről van szó, a Kawai, a világ egyik legnagyobb hangszergyártó és zongorakészítő nagyvállalatának csúcsminőségű termékéről.

Ilyen nívós hangszer található a világ legnagyobb hangversenytermeiben, mint például a milánói Scala vagy a Monte-carlói Királyi Konzervatórium.

Dr. Grezsa István az adományozó magyar kormány nevében megjegyezte: ezzel a zongorával szeretnének tisztelegni Kárpátalja nagy múltú komoly- és népzenei hagyománya előtt.

– Használják ezt a zongorát az egész emberiség örömére, fedezzenek fel minél több tehetséget.

Mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy a kultúra sokkal többet jelent a politikánál, mert politikusok és kormányok jönnek-mennek, de a kultúra mindig megmarad – szögezte le a miniszteri biztos.

– Egyúttal legyen ez a zongora a barátság jelképe is, ami nem csak magyarok és magyarok közötti összetartozást jelent, hanem magyarok és minden kárpátaljai együvé tartozását jelképezi.

Buhajla József köszöntő beszédében a művészekre és a zongorára helyezte a hangsúlyt. Magyarország ungvári főkonzulja sok sikert kívánt a további kiváló tehetségek neveléséhez, amit a jövőben a zongora is elősegít.

Dr. Fülöp Péter, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága képviseletében leszögezte:

Magyarország Kormánya számára minden olyan esemény kiemelkedő, amelyen a Kárpát-medencei magyarság határon túl élő közösségeinek gazdagodásához, különösen a fiatal nemzedék oktatásához és kulturális fejlődéséhez nyújt segítséget.

– Ez a jeles alkalom is kitűnő bizonyítéka annak, hogy Magyarország nem ellensége Ukrajnának, hanem jóbarátja – ezt már Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese hangsúlyozta.

Szvitlána Sztehnej, az iskola igazgatónője köszönetet mondott az értékes ajándékért, megjegyezte: ennek értékét igazán csak azok értik, akik ennek köszönhetően meg tudják valósítani saját elképzeléseiket.

Szakács Marianna az intézmény történetéről mesélt, amely a kiváló magyar zongoraművész, zeneszerző és folklorista Zádor Dezső nevét viseli.

– Oktatási intézményünk Kárpátalja egyetlen zeneművészeti szakközépiskolája – emelte ki a zongoratanszék vezetője.

A vidéken 65 művészeti iskola működik, ahol szakközépiskolánk végzős növendékei (a tanintézmény fennállásának 73 éve alatt közel hatezren kaptak itt diplomát) kamatoztatják tudásukat.

Az egyedi royált elsőként a tehetséges Paládi Máté, a Tiszapéterfalvai Ifjúsági Művészeti Iskola növendéke (felkészítő tanár a Bonis Bona-díjas Engi Erika) szólaltatta meg. Duettet hallottunk Jana Eszter és Kapinczu László (felkészítő: Lejla Kolonics) előadásában, akik a Tiszaújhelyi Művészeti Iskolából érkeztek. Megcsillogtatta tudását a múlt évi Zádor Dezső-verseny nyertese, a munkácsi Olekszandr Lucsko is.

A tiszapéterfalvai Paládi Máté játszott először a zongorán

 

Borszéki Molnár Dalma a Kárpáti Igaz Szónak elmondta: „Nagyon fontos, hogy kiálljunk a kultúra és az ifjúság mellett minden pillanatban, minden tekintetben. Mi is voltunk gyerekek, nekünk is vannak, lesznek gyermekeink.

Ahogy mondani szoktam, „sok a levél, de egy a fa”, és mi igyekszünk a leveleket a fán tartani, de hogy a fán maradjanak a levelek, a gyökerektől kezdve nevelni, ápolni, szeretni kell minden részét, gondosan kísérni minden életszakaszában.

Ez együttes feladat mindannyiunkért. Advent idején, Krisztus születésnapja előtt néhány nappal szeretnénk, ha nem széthúzás, hanem összetartozás lenne a szívekben, és ez az átadó kiváló példája volt a békességre való törekvésnek, a jóakaratnak.”

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó