Új szaktanterem és állandó kiállítás

Az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet (UMOTI) Magyar Filológiai Tanszékének kezdeményezésére Mozaik szaktantermet hoztak létre.

Az állandó irodalmi kiállítást, amelyen kárpátaljai írók és költők műveit ismerheti meg a nagyérdemű, dr. Spenik Sándor, az UMOTI igazgatója nyitotta meg. A rendezvény első meghívott vendége dr. Dupka György író, költő, helytörténész volt, akit arról faggattak, hogyan kezdődött a pályafutása, min dolgozik jelenleg. A szaktanterem hátteréről az ötletgazdát, dr. Zékány Krisztinát kérdeztük.

– A Mozaik nevű kiállítás a kárpátaljai magyar írók és költők állandó kiállítása lesz – magyarázza a Magyar Filológiai Tanszék vezetője.

– Az ő műveiket igyekszünk összegyűjteni a teljesség igényével. Elég nagy fába vágtuk a fejszénket, de láttuk, hiánypótló dologról van szó. A gondolat két éve vetődött fel. Láttuk, hogy nincs a régióban ehhez hasonló kiállítóterem, egyik magyarlakta vidéken sem gyűjtötték össze a környék magyarul alkotó írói közösségének hagyatékát. A terveink között szerepel, hogy időről időre meghívunk egy költőt, írót, beszélgetünk vele, és a műveit ő adja át a saját élményeivel együtt, és fényképeket, személyes tárgyakat is hoz.

Havi rendszerességgel szeretnénk megrendezni az ilyen a kiállításokat. Igyekszünk bekapcsolni a munkába a tanszék tanárait és diákjait is.

A mai műsort ők veszik fel, ők a riporterek, vágók, és készültek a költő egy-két versével is. Ezeket a felvételeket akár egybegyűjtve, valamilyen adathordozón jó lenne közölni is, és eljuttatni az iskolák számára. Ez akár egy élő irodalomórának is megfelelne.

Olyasmiket is tartalmazna az anyag, amit a tankönyvekben nem írnak le, az írók-költők az életrajzaikba nem foglalnak bele.

A tanszékvezető a szaktanterembe elhozta otthonról azokat a könyveket, ami az apjától megmaradt, de elmondta, köszönettel tartozik mindazoknak, akik könyveket, kiadványokat adományoztak: Balla D. Károly, aki az édesapja könyveiből is küldött, Dupka György, Berniczky Éva, a megyei könyvtár idegennyelvű osztálya.

Simon Rita

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó