22,5 millió városfejlesztésre

Ismét lezártunk egy esztendőt, s megszokott, hogy ilyenkor értékelünk. Értékeljük, mit sikerült elérnünk, de már az előttünk álló tervekről is beszélhetünk. Ilyen beszélgetésre hívta hivatalába a média képviselőit Babják Zoltán. Beregszász polgármestere elmondta, elfogadták a 2019-es költségvetést, melynek oldalán 271 millió 27 ezer hrivnya szerepel.

– A költségvetés teljesíthető, vagy akár túlteljesíthető, de ez azon múlik, hogy mennyire vagyunk ügyesek, illetve mennyire szólnak bele a dolgokba az országra jellemzőproblémák. Az említett összegből a fejlesztésre mindössze 22,5 milliót tudunk költeni, az összes többit feléli a város – fejtette ki a polgármester.

– Milyen főbb beruházásokat említene?

– A 2019-es esztendőben két fő beruházás fog költségvetési pénzből realizálódni.

Az egyik az Önkéntesek utca és bekötőutak teljes rekonstrukciója.

Ezek katasztrofális állapotban vannak, számításaink szerint 6,9 millióba kerül majd a teljes felújításuk, ebbe beletartozik a víz −, a szennyvízhálózat és az utcai világítás modernizálása is. A másik Bulcsú rendbetétele. Az ott élők közül sokan mondják, hogy az asztélyi út mellett fekvő terület nem is falu, nem is város, ezért senki sem fordít rá figyelmet.

Ott sem víz −, sem szennyvízhálózat, sem úthálózat nincs.

A mostani tényállás szerint a munkálatok összesen 8,5 millió hrivnyába kerülnének, s ezzel tulajdonképpen már el is fogyott a 22 millió háromnegyede. Emellett a Bohdan Hmelnickij útcán (a polgármesteri hivatal is itt van) sincs sem vízvezeték, sem szennyvízvezeték. Ez nagy fejtörést okoz, ugyanis ha hozzányúlunk, az út járhatatlanná válik.

– Hozzákezdtek a Budapest tér felújításához, oda kerül majd II. Rákóczi Ferenc lovas szobra is. Mit lehet tudni a projektről?

– A tér felújítása tulajdonképpen a lovas szobornak köszönhető.

Ugyanis amikor Grezsa István miniszteri biztos rábólintott erre, azt mondta, egyúttal újítsuk meg a teret is.

Sajnos néhány fát ki kell vágnunk, mert korhadtak, de a platánfák megmaradnak. Reményeink szerint jövőre egy csodálatos parkot tudunk majd átadni.

– Vannak még hasonló újítási, városszépítési terveik?

– Terveink mindig vannak, „csupán” anyagiak kellenek hozzá. A Magyarországon működő Modern Városok Program azért jött létre, hogy látványosan segítse a megyei jogú városok fejlesztését. Ebbe a programba eddig csak az anyaországi városok kerülhettek bele, de most már nagy valószínűséggel Szatmárnémeti, Kolozsvár és Dunaszerdahely mellett Beregszász is kaphat támogatást.

A beszélgetés folytán szó esett a hromadák kialakításáról, bár a választásokig ez a téma nem igazán aktuális. Végül, de nem utolsó sorban a turizmust érintő kérdések, az ezekkel kapcsolatos új rendeletek is szóba kerültek.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó