A nemzeti hősre emlékeztek

Január elsején volt Petőfi Sándor születésének 196. évfordulója. A magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának ungvári és beregszászi emlékművét is megkoszorúzták.

A megyeszékhelyen Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége képviselői hajtottak fejet.

A külképviselet nevében Kuti László első beosztott konzul és munkatársai helyezték el az emlékezés koszorúit. A MÉKK részéről jelen volt Dupka György, akit elkísért Meskó János történész, a Sztálinizmus Áldozatainak Kárpátaljai Emlékmúzeuma igazgatója és Lézu Volodimir építész, a Petőfi-szobor talapzatának tervezője. A megemlékezés után felkeresték az emlékmúzeumot is.

A beregszászi koszorúzáson Molnár D. István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi szervezetének elnöke köszöntötte az emlékezőket. Megjegyezte: annak ellenére, hogy a költő fiatalon elhunyt, közel ezer verset írt, amelyből 850 maradt meg az utókornak. Ünnepi beszédet mondott még Csobolya József helytörténész, majd a római katolikus templom kórusa megzenésített verseket énekelt.

Közismert, hogy Petőfi Sándor 1847 nyarán több napos körutazást tett az akkori Felső-Magyarországon, érintve Ungvárt, Munkácsot és Beregszászt is. Beregszászból Badalóba ment, ahol a mindenki által ismert Tisza című versét írta.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó