A szabadság költőjére emlékeztek Badalóban

Közismert, hogy Petőfi Sándor 1847 nyarán több napos körutazást tett az akkori Felső-Magyarországon, érintve Ungvárt, Munkácsot és Beregszászt is. Beregszászból Badalóba ment.

Már hagyomány, hogy a falu KMKSZ alapszervezete minden év első napján a református templomban – melynek falán emléktábla őrzi a költő ottjártának tényét – szervez ünnepséget. Ezúttal Jakab Lajos családorvos köszöntötte az egybegyűlteket, aki röviden felelevenítette Petőfi életútját. Ünnepi gondolatokat osztott meg a megjelentekkel Kulcsár Ferenc, beregszászi magyar konzul, Csoma Zoltán, a község testvértelepülésének, Szatmárcsekének a polgármestere, valamint Szalai Imre, Badaló polgármestere. A gyülekezet zárásképp együtt énekelte el a Szózatot.

A KISZó megkeresésére a polgármester nagy örömmel számolt be arról is, hogy a magyar kormány támogatásával jelentős felújításra kerülhet sor a faluban. Szalai Imre elmondta: a KárpátHáz Alapítvány közreműködésével hamarosan felújítják a kultúrházat, és létrehozzák a Petőfi Sándor Kulturális Központot.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó