Porosenko szerint történelmi pillanat a Tomosz aláírása

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka aláírta szombaton Isztambulban azt a dokumentumot (Tomosz), amellyel hivatalosan elismerte az önálló, autokefál ukrán ortodox egyházat, szentesítve annak elszakadását az orosz ortodox egyháztól, amellyel 1686 óta egységben volt.

Az aláírás előtt istentiszteletet tartottak, melyen részt vett Petro Porosenko ukrán elnök, Pavlo Klimkin külügyminiszter, Sztepan Poltorak védelmi miniszter, Andrij Parubij házelnök, Epifanij metropolita, az újonnan létrehozott egységes ukrán ortodox egyház feje és az egyház több főpapja, az ökumenikus patriarkátus papjai, valamint több ukrán politikus.

Az istentisztelet után Bartolomaiosz rezidenciáján fogadta az ukrán elnököt és Epifanij metropolitát, majd ezután visszamentek a székesegyházba, ahol a pátriárka aláírta a Tomoszt. A dokumentumot vasárnap, vízkereszt ünnepén tartandó liturgián fogják átnyújtani Epifanij metropolitának. Ezután Kijevbe viszik, ahol a Szófia-székesegyházban január 7-én, ortodox karácsony ünnepén mutatják be a híveknek, majd közszemlére teszik a Kis Szófia-székesegyházban.

Az ökumenikus pátriárka a Tomoszban felhívta a többi autokefál ortodox egyházat, hogy ismerjék el az új autokefál egyházat, és nevezzék azt „legszentebb ukrán egyháznak”. A dokumentum szerint az új egyház működési területe Ukrajnára korlátozódik, azon kívül nem alapíthat egyházközségeket.

Petro Porosenko az ukrán ortodox egyház létrejöttét történelmi eseménynek nevezte, hozzátéve, hogy ez a nap „örökre beírta magát a történelembe”.

Köszönetét fejezte ki Bartolomaiosznak, akit ukrajnai látogatásra hívott meg. Az ukrán elnök az első osztályú ukrán Érdemrendet adományozta az ökumenikus pátriárkának, aki a maga részéről a Pammakarisztosz Legszentebb Istenszülő Szent Keresztjét nyújtotta át neki.

Az orosz ortodox egyház – a legnépesebb ortodox egyház – első reagálásában elhatárolódott az eseménytől, és élesen bírálta az ökumenikus pátriárkát. Alekszandr Volkov, Kirill moszkvai pátriárka szóvivője a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette: Bartolomaiosz pátriárka az aláírással végleg elszakította magát a világortodoxiától, szakadárrá vált. Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke a TASZSZ-nak nyilatkozva kijelentette, hogy

a Tomosz aláírása „politikai és nem egyházi aktus, amelynek katasztrofális következményei lesznek elsősorban magára Ukrajnára és az ukrán népre nézve”.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó