Olaj lehet a tűzre az új ukrán egyház

Az orosz–ukrán konfliktus elmérgesedéséhez, erőszakhoz, területszerzési kísérletekhez vezethet az önálló ukrán ortodox egyház létrejötte – állapítja meg cikkében a Magyar Idők.

A moszkvai központú orosz ortodox egyháztól független, a kijevi patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyház ugyan a Szovjetunió felbomlása után, 1992-ben már kivált a moszkvai patriarchátus fennhatósága alól, az ukránok önállóságát a hétvégén I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is elismerte.

Ez azért fontos, mert a konstantinápolyi egyház tiszteletbeli elsőséget élvez az ortodox egyházak között. A Bartolomaiosz által aláírt, az ukrán egyház önállóságát kimondó iratot, az úgynevezett Tomoszt hétfőn Kijevben a karácsonyi liturgia keretében bemutatták a híveknek, Petro Porosenko elnök pedig az egyház elismerésére szólította fel a világ összes többi ortodox egyházát.
Petro Porosenko választási kampányának egyik fontos elemévé tette a moszkvai patriarchátussal való teljes szakítást, s tegnap úgy fogalmazott: Kijev elvágta az utolsó szálakat is, amelyek összekötötték őt Moszkvával.

Amint arról a KISZó már értekezett, a március 31-i elnökválasztást megelőző kampányban az egyház kérdése vélhetően az egyik legütősebb kártyája lesz Porosenkónak.

Moszkvában élesen bírálták I. Bartolomaiosz lépését, Kirill moszkvai pát­riárka szóvivője szakadárnak nevezte őt. A 300 milliósra becsült világortodoxia egyházai közül a mintegy 150 milliós lélekszámú orosz ortodox egyház a legnagyobb, amelyhez 12 ezer ukrajnai egyházközség tartozik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég azt mondta, komoly következményekkel járhat az egyházi ügyekbe történő beavatkozás, a feszültséget pedig tovább gerjesztette a kijevi parlament decemberi szavazása: egy törvénymódosítás értelmében az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű része nem nevezheti magát ukrán egyháznak, csakis orosznak. Andrij Parubij házelnök most újabb javaslattal állt elő, ami szerint mindenkit az új nemzeti egyházba terelne.

Bartolomaiosz felhívta az ortodox hívőket, kerüljék el az egyházi tulajdonban álló földek és épületek elkobzását. Az egyházi vita egyik színhelye a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor lehet, amely a moszkvai patriarchátushoz tartozó ukrán ortodox egyházi metropolita székhelye, s ahonnan egykoron az ortodox kereszténység elterjedt az egész Kijevi Ruszban. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) novemberben házkutatást tartott a kolostort vezető Pavlo metropolita házában, ellene vallási alapú gyűlöletkeltés gyanújával nyomozást indítottak.

Forrás:
MagyarIdők/KISZó

Post Author: KISZó