Egy turista meghalt, kettő eltűnt a Kárpátokban

A Kárpátokba induló turisták sokszor alábecsülik a természet erejét, illetve irreálisan mérik fel a képességeiket, és ennek nagyon nagy ára lehet, mondta el a Kárpáti Igaz Szónak Viktor Opalenik, a megyei hegyimentő-szolgálat helyettes parancsnoka. Rengetegen keresik fel vidékünket, hogy meghódítsák az ország legmagasabb hegycsúcsait. Télen ez a vállalkozás felér egy öngyilkossági kísérlettel.

Még tulajdonképp csak az idény elején járunk, de a havasokban már fokozott a lavinaveszély. Az időjárás sem alkalmas a túrázásra. Mégis akadnak, akik a figyelmeztetés ellenére nekivágnak a hegygerinceknek.

Sokan sajnos nem is jelzik, hogy túrázni, síelni indulnak. Ezért baj esetén a megtalálásuk is sokkal nehezebb.

− A mentőegységek gyorsasága pedig több tényező függvénye. A terepviszonyokon, az időjáráson is sok múlik. A lavinaveszélyre nekik is oda kell figyelni. Kedvező körülmények között egy órán belül a helyszínen vagyunk, de olykor napokig is eltart a bajbajutottak keresése tájékoztat a helyettes parancsnok. − Mínusz húsz fokos hidegben az idő fontos tényező, mert minél tovább tart a kutatás, annál kevesebb a remény, hogy élve találják meg az illetőt.

Hasonló helyzet állt elő a múlt hét utolsó napján. Az Ökörmezői járásban található Hlemba hegygerincen a hétvégén egyszerre két turistacsoport került bajba. Először két síelő eltűnését jelentették. Pontosabban az egyikük felesége jelezte, hogy a párja és a barátja a késő esti órákig sem tért vissza a turistaszállóba. A férfiakkal a telefonkapcsolat is megszakadt.

Tizenhat fős mentőegység és három terepjáró indult el a felkutatásukra, de még hétfőn délután sem bukkantak rájuk.

A három főből álló csoport is az említett hegyen túrázott, ám a rosszra fordult időjárás miatt megromlottak a látási viszonyok, és a turisták eltévedtek. Ők mobiltelefonon kapcsolatba tudtak lépni a mentőszolgálattal. Egy osztag elindult a felkutatásukra, s közben utasításokat adtak az eltévedteknek, kérték őket, ereszkedjenek le a szolyvai járási Berezniki irányába.

Ám ők okosabbnak hitték magukat, és a tanáccsal ellentétesen cselekedve elindultak a hegycsúcs irányába.

Ez nagy hiba volt, tájékoztat Viktor Opalenik. A meredek hegyoldalon a mély hóban roppant nehéz volt az előrejutás, mégis tovább mentek. Ráadásul sorsára hagyták egyik társukat. A két felelőtlen személyt a mentőegység végül megtalálta. Harmadik társukat GPS segítségével próbálták felkutatni, de a jelzett helyen csak a síbotját és a símaszkját lelték meg. Hétfőn déltájban rábukkantak a férfira is, de az már nem élt.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó