Kátyúkkal tarkított utak

Télidőben jobbára letaposott hóval, jégbordákkal borított vidékünk útjain a burkolat, ami „jótékonyan hat a kátyúkra”. Az is igaz, valamelyest javult a helyzet, több szakaszon jártak az aszfaltozó gépek. Most egy éve bizakodva nézett a jövőbe a hivatal is. 2018. januárjától ugyanis az országos jelentőségű közlekedési vonalak több mint 921 kilométeres hálózata átkerült a megyei közútkezelő fennhatósága alá. A változás értelmében ezeknek az utaknak a karbantartását, és az ezzel járó felelősséget teljes egészében a megyei vállalat vette át, a szükséges pénzt pedig közvetítők nélkül, az állami büdzséből egyenesen az ő számlájukra utalták.

Az állami közútkezelő szolgálat múlt év eleji tájékoztatója szerint állagmegőrzésre mintegy 90 millió hrivnya jutott, míg a gödrök foltozására 40,5 millió hrivnya állt rendelkezésre.

Akkor a hóval együtt sok helyen az aszfalt is elolvadt, jókora kátyúk keletkeztek.

Az áldatlan helyzet miatt számos helyen voltak tiltakozó megmozdulások.

Áprilisban jött a jó hír: Kárpátalja mintegy négymilliárd hrivnyát költhet az úthálózata rendbetételére. A munkálatokat segítendő 15 aszfaltgyártó üzem létesült. Valami megmozdult, ám nem mentek simán a dolgok. Ezekről az afférokról időről időre mi is beszámoltunk. Botrányos volt például, amikor az Ukrán Vasúttársaság hibájából előállt nyersanyaghiány miatt kénytelenek voltak beszüntetni a munkát a burkolatgyártók. A megyei tanács levéllel fordult a Miniszteri Kabinethez és az infrastrukturális minisztériumhoz.

A vasúttársaság azonban a megrendelések dacára tehervagonhiányra hivatkozva szüneteltette az alapanyagok szállítását.

A megye vezetőit azonban nem nyugtatta meg a magyarázkodás, mert az nem érdekli a kivitelezőket. Hennagyij Moszkal beadvánnyal fordult Volodimir Omeljan infrastrukturális miniszterhez és Jevhen Kravcovhoz, az Ukrán Vasúttársaság Rt. megbízott elnökéhez, hassanak oda, hogy végre megérkezzenek Kárpátaljára az aszfaltgyárak számára nélkülözhetetlen alapanyagok. A megyei közigazgatás elnöke szerint a nagyvállalat egyszerűen elszabotálta a munkát. Legalábbis úgy tűnt, az aszfalthoz szükséges alapanyagok leszállítására kiadott központi utasítás nem jutott el az illetékesekhez.

A nehézségek dacára a beütemezett munkákra előirányzott pénzek felhasználtsága november végére már 78,7 százalékot tett ki.

Lehetett volna jobb is az arány, de mint a megyevezető megjegyezte, a régiónk számára megítélt összeg jelentős része késve érkezett meg.

A hivatalos tájékoztató szerint vannak tényezők, amelyekre a helyi vezetőknek nincs befolyásuk. Ilyenek például azok a pályázatot nyert cégek, amelyeknek nincs elegendő kapacitásuk a feladatok elvégzésére. A helyi kivitelezők rengeteg munkát hitelben végeztek, a velük szembeni tartozás meghaladja a 64 millió hrivnyát.

Nem fizették ki az Alsóverecke–Volóc–Ökörmező vonal felújítását, amiért Kárpátalja 112 millió hrivnyával maradt adós.

Ezeket az összegeket az idén a megyének kell majd előteremtenie…

Az ez évi tervekről Mihajlo Popovics, a megyei közútkezelő vállalat vezetője tájékoztatta a KISZó-t. Elmondása szerint valamennyi forrásból régiónk 910 163 000 hrivnyát kap úthálózata további rekonstrukciójára. Ez a feladat a prioritást élvezők sorába tartozik.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó