Kijev feljelentette Moszkvát

Ukrajna keresetet nyújtott be a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál Oroszország ellen a Kercsi-szoros közelében megtámadott ukrán hadihajók legénységének foglyul ejtése miatt – közölte Ivan Liscsina ukrán igazságügy-miniszterhelyettes.

A tisztségviselő magyarázata szerint az ukrán kormány azt kívánja elérni, hogy a bíróság ismerje el: Oroszország megsértette az ukrán haditengerészek jogait, amikor jogtalanul rátámadt hajóikra, fogságba ejtette a tengerészeket, miközben közülük többeknek sérüléseket okozott. Ezt követően jelenleg is jogtalanul tartja őket fogva saját büntetés-végrehajtási intézményeiben, valamint vonta őket büntetőeljárás alá, számolt be a miniszter-helyettes által közöltekről az MTI.

A beadvány szerint Oroszország ezzel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének több pontját, amelyek kimondják az élethez, a szabadsághoz, a sértetlenséghez, a tisztességes jogi eljáráshoz való jogot, valamint a kínzás tilalmát.

A haditengerészeket előbb a krími Szimferopolban tartották fogva, majd pár nappal később az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) moszkvai lefortovói börtönébe szállították át őket, jelenleg is ott raboskodnak. Négy tengerész még ott is börtönkórházi ápolásra szorult sérülései miatt. A tengerészek közül többen később arról számoltak be, hogy őrizetbe vételükkor fizikai erőt, kihallgatásukkor pedig pszichológiai nyomásgyakorlást alkalmaztak velük szemben.

Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet – ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra –, megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást is. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti. Oroszország azt is állítja, hogy az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit.

Legutóbb Jurij Birjukov, az államfő és a védelmi miniszter tanácsadója arról beszélt, hogy Kijev újabb hadihajókat kíván útnak indítani a Kercsi-szoros irányába, ezzel is jelezve, hogy az nem Moszkva felségvize.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó