Dübörög a Munkácsi Vörösborfesztivál

Szerdán kezdődött és hétfőig számos érdekes programot kínál a Munkácsi Vörösborfesztivál. Hat napon keresztül a Győzelem parkban zajlanak az események, ahol zenei produkciók, hagyományőrző bemutatók mellett kulturális és gasztronómiai csemegék is várják az érdeklődőket. A kínálatból természetesen a térség legjobb borai és pálinkái sem hiányozhatnak, melyekből kedvükre kóstolhatnak a látogatók.

Negyven pincészet és mintegy harminc kulturális, program várja a résztvevőket az idén immár 24. alkalommal megrendezett fesztiválon. Az évről évre több tízezer látogatót vonzó rendezvény a vidék egyik legnépszerűbb vendégcsalogató eseménye, egyben legnagyobb boros rendezvénye.

A fesztiválváros mindennap 10 órakor (közép-európai idő) nyitja meg kapuit, a mulatozás pedig 21 óráig tart.

A fesztivál egyben szakmai találkozó is, csütörtökön ugyanis a munkácsi várban egész napos borászati és szőlészeti konferenciát szerveztek az ágazat kárpátaljai szereplőinek. A rendezvény tematikáját és előadásait hagyományosan az ágazat minőségi fejlődését szolgáló legfontosabb témakörök adják.

Ebben az évben a szőlő-bor- és -pálinka ágazat versenyképességének javításáról,

a termékfejlesztésről, a bormarketingről, a borturizmusról, ezek kereskedelemmel és vendéglátással összefüggő kérdéseiről halhattak előadásokat a résztvevők. Ezután a borászok megosztották egymással tapasztalataikat.

A rendezvényt hivatalosan csütörtök este Andrij Baloga polgármester nyitotta meg, aki felejthetetlen és vidám szórakozást kívánt a város lakosainak és vendégeinek. A hagyományoknak megfelelően a Rock-H frontembere Viktor Janco az előadásában felcsendült a fesztivál, himnusza a Vinko Cservone.

A fesztivált péntek este Ancja és a Rock-H koncertje indította, szombaton este a Vándor, majd a Marina és kompániája zenekar játszik, vasárnap Jony Rides és a Csalamada együttes lép fel, hétfőn a Brevis vocal group és az Osztra Tirnina szórakoztat.

A több mint két évtized során a fesztiválnak meghatározó szerepe volt a borkultúra ápolásában és fejlesztésében, a borászok és a fogyasztók találkozásában, a kárpátaljai borok és gasztronómia népszerűsítésében. Az országos rendezvény mára vidékünk kistermelő szőlészei és borászai, valamint a borkedvelők megszokott találkozóhelyévé vált. A főszereplő mindenképpen a bor, ám számtalan olyan kulturális és kulináris program is színesíti a kínálatot, amely azok számára is vonzóvá teheti az eseményt, akik nem rajonganak a borért.

Igazi kuriózum, hogy a találkozhatunk Berti bácsival, a város legendás kéményseprőjével.

Köztudott, hogy Tóth Bertalannak szobra van a város központjában. Ezúttal a nevével fémjelzett bort is áruba bocsátottak, a címkén természetesen ő szerepel.

Aki nem tud eljutni Munkácsra, az a megyeszékhelyen is talál programot a hétvégén. Szerdán kezdődött és hétfőig tart a 2. nemzetközi gasztronómiai és betlehemes Vaszilja fesztivál.

A Népi téren borászok, méhészek, sajtkészítők, húsipari termékek gyártói, kézművesek, valamint lacikonyhák várják az érdeklődőket. A rendezvényre Romániából, Lengyelországból, Macedóniából, Németországból és Csehországból is érkeztek kiállítók. A színpadon a régió műkedvelő és hagyományőrző együttesei szórakoztatják a közönséget.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó