Mi várható 2019-ben Ukrajnában?

Ukrajnában idén januártól 12 százalékkal emelkedett a minimálbér, és kisebb mértékben mintegy 2 millió nyugdíjas illetménye. Ugyanakkor csak a földgáz lakossági tarifája 23,5 százalékkal nőtt tavaly novemberben, miközben a felére csökkenhet az állami rezsitámogatásban részesülők száma.

A 2018-ban érvényes 3723-ról 2019. január elsejétől 4173 hrivnyára (kb. 42 ezer forint) nőtt a minimálbér bruttó összege, ami 12 százalékos emelkedésnek felel meg. Ám a 450 hrivnyás illetmény növekedésből a munkavállalók kevesebbet fognak kézhez kapni, hiszen értelemszerűen az adóterheik is nőnek. A bérekből az ukrajnai munkavállalók egységesen 18 százalékos jövedelemadót és 1,5 százalékos hadiadót fizetnek, így nettóban 3 359 hrivnyát tesz ki jelenleg a minimális fizetés Ukrajnában, ami 122 dollárnak felel meg. A munkaadókat egyébként a kifizetett bérek után 22 százalékos járulékbefizetési kötelezettség terhel.

Kijevben nagyon komolyan gondolják a bérek kifehérítését, hiszen az adóbevételek jelentős részét a személyi jövedelemadó képezi. Az illegális foglalkoztatás visszaszorítása érdekében speciális kommandó egységeket hoznak létre az adóhatóságnál és a munkaügyi hivatalokban, akik akár előzetes figyelmeztetés nélküli, rajtaütésszerű vizsgálatokat tarthatnak. A bírságok egészen horribilisak, egy feketén foglalkoztatott munkás után 125 ezer hrivnya a büntetés, de már kisebb adminisztrációs vétség esetén is 80 ezer hrivnya lehet a pótdíj.

Az idei év januárjától megemelték a létminimum összegét, amelyet 2019 végéig még két alkalommal tekintenek át, jelenleg azt 1853 hrivnyában állapították meg, azaz papíron ennyiből kell megélni Ukrajnában.

Mivel változott a minimálbér, ebből kifolyólag a minimálnyugdíj összege is módosult. Első körben azokat érinti, akik betöltötték a 65. életévüket, és nőknél legalább 30, míg férfiaknál 35 év munkaviszony áll rendelkezésre. Országszerte 2 millió ilyen nyugdíjast tartanak számon, márciustól a többi 11 millió idős korú ember nyugdíját is újraszámfejtik, de többségük esetében alig 100 hrivnyás emelés fog csak történni. Törvényileg a minimálnyugdíj nem lehet kevesebb a minimálbér 40 százalékánál, azaz 1669 hrivnyánál, miközben jelenleg 1490 hrivnya a minimálnyugdíj, azaz maximálisan 179 hrivnyával nőhet az idősek juttatása.

Ugyanakkor 2019-ben családok százezrei fogják elveszíteni az állami rezsitámogatást, miután az állam jelentősen, a korábbi 100 millió hrivnyáról majd a felére vágta vissza annak keretét. Ennek megfelelően szigorítottak a jogosultsági feltételeken. Csökkentették például a szociális normákat, a rászorulók körét.

Az állástalanok esetében, akik nincsenek nyilvántartva a munkaügyi központokban, azoknak nem jár, de azoknak sem, akik két hónapot meghaladó időt töltenek külföldön.

Ezzel a kormány egycsapásra megfosztja a több millió vendégmunkás családját a kommunális szolgáltatások díjkedvezményétől. Decemberi állás szerint Ukrajnában 44 milliárd hrivnya (1,6 milliárd dollár) volt a kommunális szolgáltatásokért felgyülemlett tartozás összege, ami az idén tovább nőhet. A helyzetet csak rontja, hogy novemberben 23,5 százalékkal, 855 hrivnyára nőtt ezer köbméter földgáz ára, idén pedig az áramszolgáltatás és a víz díja fog drágulni. Újabban pedig arról is hallani, hogy májusban még egy gázár kiigazításra készülnek.

Rossz hírrel kezdődött az új év a külföldről árut rendelők számára, ami az elmúlt években egyre nagyobb méreteket öltött. Januártól 35 százalékos adó terheli a 150 eurós értékhatárt meghaladó külföldi csomagrendelést, de júliustól már a 100 euró fölötti rendelésekre is kiterjesztik a pluszadót.

Mint azzal korábban részletesen foglalkoztunk, a külföldi rendszámú autósokat is kötelezik járműveik ukrajnai regisztrációjára, ami átlagosan 2-3 ezer eurójukba kerül. Szüksége is lesz a büdzsének a nagyobb bevételekre, mert Ukrajnának az idén 1,8 milliárd dollárnyi hitelt kell visszafizetnie. Rossz jel, hogy a 2018-as büdzsében így is 8 milliárd hrivnyás (290 millió dollár) hiány tátong. Szakértők szerint 2019-ben akár 100 milliárd hrivnyával, azaz 3,6 milliárd dollárral is nőhet az ukrán államadósság mértéke.

Forrás:

KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó