Havazás okoz fennakadásokat a megyében

A hétfő reggelre hirtelen lehullott nagy mennyiségű hó Kárpátalja teljes területén megnehezítette a közlekedést. Úgy tűnik, régi rossz szokás szerint a tél felkészületlenül érte a közútkezelőt és a katasztrófa-elhárítási szolgálatot, a nagyobb városok önkormányzatait.

Havas, latyakos útfelületre számíthatnak az autósok a megye fő és mellékútjain egyaránt. A közösségi médiában az autósok arra panaszkodnak, hogy a Kijev–Csap főútvonal több szakaszán nem megfelelően vagy egyáltalán nem tisztítják az aszfaltot.

Katasztrofális a helyzet az Ungvári, Munkácsi és Beregszászi járásban. Bereg-vidéken a Derceni Önkéntes Tűzoltóság gépeivel igyekeznek megtisztítani az utakat.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy több régióban jelenleg is havazik.

Ungvár és Munkács között is ajánlott a sofőröknek fokozott óvatossággal közlekedni. Vitalij Glagola ungvári újságíró Facebook-oldalán írt arról, hogy neki egy órába került Munkácsra eljutnia, és ez idő alatt egyetlen hókotróval sem találkozott az említett szakaszon. Vannak olyan részek is, ahol 25 centiméter hóréteg nehezíti a közlekedést.

Ungváron sem jobb a helyzet. A megyeszékhely útjai hókásásak, latyakosak, hóbordásak, fokozottan balesetveszélyesek.

Korábban a megyei katasztrófa-elhárítási szolgálat azt közölte, hogy a havazásban érintett területeken a közútkezelő 64 munkagépe tisztítja az utakat. A kárpátaljai hágókon átvezető országutak nehezen ugyan, de járhatók. A hegyvidéki régiókban 30 centiméter friss hó hullott hétfőre virradóan, a lavinaveszély fokát 4-es szintre emelték. A turistákat arra kérik, halasszák el a hegyi túrázást.

Összesen 16 – az Ungvári, a Huszti, a Nagybereznai, a Rahói, a Perecsenyi, a Volóci és az Ilosvai járásban – településen részlegesen vagy teljesen szünetel az áramszolgáltatás a tapadó hó súlya alatt leszakadt vezetékek miatt. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán.

Forrás:

KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó