Ittak, autót vezettek és karamboloztak

Mozgalmasan telt az ortodox karácsony Kárpátalja közútjain. A megváltozott útviszonyok is rányomták bélyegüket a baleseti statisztikára, de leginkább a felelőtlenség és a mértéktelen alkoholfogyasztás okozta a bajt.

Csak Beregszászban tizenöt koccanásos karambolhoz kellett kivonulni a közúti járőrszolgálat munkatársainak. A kárvallottak a közútkezelő hanyagságára, a rosszul tisztított útfelületre panaszkodtak. A rendőrség álláspontja szerint azonban a közlekedők fittyet hánynak a KRESZ-re, nem számolnak a téli útviszonyokkal.

Sok baleset megelőzhető lenne, ha az autósok nem nyári gumikon közlekednének és nem ülnének ittasan a volán mögé.

Az ünnepnapokon számos autóst kellett felelősségre vonni, eltiltani a további vezetéstől, mert pozitívnak bizonyult az alkoholtesztjük. A legbátrabbak és legtöbb alkoholt fogyasztó autósok az Ilosvai, a Técsői, a Munkácsi és a Perecsenyi járásban kerültek horogra.

A técsői járási Taracközön egy óra leforgása alatt két ittas sofőrt tartóztattak fel a járőrök.

Elsőként a késő esti órákban egy Opel vezetője akadt fenn az ellenőrzésen. A külföldi rendszámmal közlekedő autót azért állították meg, mert jelzőfények nélkül szinte láthatatlan volt a sötétben. A sofőrről kiderült, alaposan be van szeszelve. Ám nemcsak ez volt vele a gond: az illetőnek nem volt jogosítványa, valamint az alkoholtesztnek sem akarta magát alávetni. Ezért az esetről két szemtanú jelenlétében felvették a jegyzőkönyvet, és a férfinak gyalogosan kellett folytatni az útját.

A másik rendőrségi „ügyfél” egy Chevrolet Аvео, illetve annak vezetője volt. Az illető az egyenruhások szeme láttára sértette meg a közlekedési szabályokat. Ennek oka hamarosan tisztázódott: az egyik técsői járási település lakosa erős alkoholos befolyásoltság alatt állt, és neki sem volt vezetői engedélye. Az alkoholpróbát azonban nem tagadta meg. Az orvosi vizsgálat 1,8 ezrelék véralkoholszintet mutatott ki nála. Egy időre neki is meg kell válnia az autótól.

Hasonló körülmények között tartóztattak fel ittas sofőröket az Ilosvai járás több településén.

A Perecsenyi járásban Szvaljavka közelében fura manővereket hajtott végre egy Toyota Land Cruiser. A rendőrök egy ideig figyelték a dolgot. Ám amikor a jármű váratlanul keresztbe fordult az úttesten és megállt, muszáj volt közbelépni. A gépkocsi ugyanis teljesen elzárta az utat és komoly balesetveszélyt teremtett.

A volánnál a részegségtől beszélni is alig tudó férfi ült.

A 35 éves szarvaskúti (Oleneve) lakosnak nem volt jogosítványa. A járműben utazott egy 25 éves férfi, akinél egy törvénytelenül birtokolt vadászpuskát találtak. Ellene lőfegyverrel való visszaélés miatt indult büntetőeljárás. A sofőrt ittassága miatt vonják felelősségre.

A megyeszékhelyen merev részeg autóst tartóztattak fel. Az illető VAZ gépkocsijával az egyik parkolóban nekihajtott egy Citroen Jumpernek, amely az ütközés erejétől a közeli betonfalnak csapódott és alaposan összetört. A karambolt okozó sofőr véralkoholszintje csaknem halálos mértékű 3,72 ezreléket mutatott. A formaságok elintézését követően az ügyét átadták a bíróságnak.

Aknaszlatinán nemcsak ittas vezetés, hanem lövöldözés miatt is kellett intézkedniük a rendőröknek.

A 41 éves helybéli autójával nekiment egy másik gépkocsinak. A sérült jármű tulajdonosa megpróbálta számon kérni az óvatlan gépkocsivezetőt. Az válaszul elővette a pisztolyát és rálőtt a méltatlankodóra, akit nyakán talált el az egyik, szerencsére csak gumilövedék. A rendőrség őrizetbe vette a lövöldözőt, aki ellen fegyveres garázda cselekedet miatt eljárást indítottak.

A Csap közelében Cservonán nem az ittasság, hanem a gyorshajtás és a síkosság miatt a kora esti órákban történt súlyos baleset. A 27 éves ungvári férfi elvesztette uralmát a burkolaton megcsúszó és irányíthatatlanná váló BMW felett, és az autó nagy sebességgel az út menti árokba sodródott, majd egy kerítésnek csapódott. A sofőr, két kiskorú édesapja súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. Utasát az elsősegélynyújtást követően hazaengedték.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó